Dostupni linkovi

Sudan kaže da će predati Bashira međunarodnom sudu


Omar al-Bashir na suđenju u Khartoumu, 19. august 2019.
Omar al-Bashir na suđenju u Khartoumu, 19. august 2019.

Sudan će predati dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira Međunarodnom krivičnom sudu zajedno sa još dva zvaničnika za kojima se traga zbog sukoba u Darfuru, naveli su zvaničnici u srijedu.

Bašira (77) sud sa sjedištem u Hagu traži već više od jdecenije zbog optužbi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u sudanskoj regiji.

Ujedinjene nacije navode da je 300.000 osoba ubijeno, a 2.5 miliona raseljeno u sukobu u Darfuru, koji je izbio u velikoj zapadnoj regiji 2003. godine.

"Vlada je odlučila predati tražene zvaničnike ICC-u", izjavila je ministrica vanjskih poslova Mariam al-Mahdi, prenosi državna novinska agencija SUNA, ne navodeći vremenski okvir.

Odluka vlade da ga izruči uslijedila je tokom posjete glavnog tužioca ICC -a Karima Khana, ali za to je još potrebno odobrenje sudanskog vladajućeg Suverenog vijeća, koje se sastoji od vojnih i civilnih funkcionera.

Khan se u srijedu sastao s čelnikom Suverenog vijeća, generalom Abdel Fattah al-Burhanom, kao i Mohamedom Hamdanom Daglom, njegovim zamjenikom. Daglo je rekao da je Sudan "spreman za saradnju s ICC-om", izvijestila je SUNA.

Premijer Abdalla Hamdok, koji se također sastao s Khanom, rekao je u srijedu da "Sudanova obaveza da traži pravdu nije samo da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, već proizlazi iz odgovora na zahtjeve građana".

Ostaje nejasno hoće li Bashir biti izručen kako bi mu se sudilo u Hagu, ili bi mogao ostati u Sudanu.

Volker Perthes, specijalni predstavnik UN -a u Sudanu, rekao je u srijedu da ICC "može pomoći" u "uspostavljanju Specijalnog suda za Darfur", ne navodeći više detalja.

Prelazna vlast je ranije navela da će predati Bashira, ali kamen spoticanja bio je to što Sudan nije bio potpisnik osnivačkog statuta suda.

No, prošle sedmice sudanski kabinet izglasao je ratifikaciju Rimskog statuta.

Ko je Bashir?

Bashir, koji je čvrstom rukom vladao Sudanom tri decenije pre nego što je svrgnut nakon masovnih protesta 2019. godine, nalazi se iza rešetaka u zatvoru Kober sa visokim stepenom sigurnosti u Kartumu.

Zatvoren je zajedno s još dva bivša visoka zvaničnika koji se suočavaju s optužbama Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine- bivšim ministrom odbrane Abdelom Rahimom Mohamedom Husseinom i Ahmedom Harounom, bivšim guvernerom Južnog Kordofana.

MKS je 2009. godine izdao potjernicu za Bashirom zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Darfuru, dodajući kasnije optužbu za genocid.

Bashira je zbacila vojska i pritvoren je u aprilu 2019. nakon četiri mjeseca protesta širom zemlje protiv njegove vladavine.

Bivši moćnik osuđen je u decembru 2019. za korupciju i na sudu je od jula 2020. za državni udar iz 1989. pomoću koga je došao na vlast.

Prijeti mu smrtna kazna ako bude proglašen krivim.

Sudan od augusta 2019. vodi prelazna civilno-vojna uprava, koja se zavjetovala da će donijeti pravdu žrtvama zločina počinjenih pod Bashirom.

Rat u Darfuru

Rat u Darfuru izbio je 2003. godine kada su nearapski pobunjenici uzeli oružje žaleći se na sistematsku diskriminaciju Bashirove vlade u kojoj su dominirali Arapi.

Kartum je odgovorio upotrijebivši zloglasnu miliciju Janjaweed, regrutiranu iz reda nomadskih naroda u regiji.

Grupe za ljudska prava dugo su optuživale Bashira i njegove bivše pomoćnike da koriste politiku spaljivanja zemlje, siluju, ubijaju, pljačkaju i pale sela.

Kartum je prošlog oktobra potpisao mirovni sporazum s ključnim pobunjeničkim grupama u Darfuru, pri čemu su neki od njihovih vođa preuzeli vodeće poslove u vladi, iako nasilje i dalje pogađa regiju.

No, nakon godina sukoba, sušno i osiromašeno područje preplavljeno je automatskim oružjem, a sukobi i dalje izbijaju, često oko kopna i pristupa vodi.

Prošle godine, navodni visoki zvaničnikmilicije Janjaweed Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman, poznat i pod imenom n Ali Kushayb, predao se sudu, gdje se suočava s optužbama za ubistvo, silovanje i mučenje.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG