Dostupni linkovi

Sudac Orie: Uhićenje optuženih glavna obaveza Srbije


Zgrada Haškog suda, arhivska fotografija
Zgrada Haškog suda, arhivska fotografija

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je rasprava u slučaju protiv suradnika vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja optuženih za nepoštivanje suda - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.

Predstavnik države Srbije Saša Obradović opravdavao je njihovo neuhićenje "političko-sigurnosnom situacijom", dok je predsjedavajući sudac Alphons Orie naglasio "da je uhićenje optuženih glavna obaveza Srbije".

Umjesto da uhiti troje optuženih u slučaju Jojić i drugi te izruči ih Haškom sudu kako bi se suočili s optužbama za podmićivanje i utjecaj na Šešeljeve svjedoke – Srbija se odlučila i dalje taktizirati.

Selaković: Vlada Srbije će uputiti protestnu notu Hagu

Selaković: Vlada Srbije će uputiti protestnu notu Hagu

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je u srijedu da će vlada Srbije uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja pretresnog vijeća prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahtjeva za hapšenje troje radikala.

"Tribunal se prema njenom predstavniku ponašao bahato i osiono i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal", rekao je Selaković na konferenciji za novinare i poručio da će Srbija nastaviti suradnju s Hagom, ali u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Predstavnik Obradović je izjavio kako se od kraja 2014. godine, kada je inače Šešelj pušten na privremenu slobodu iz haškog pritvora, Srbija našla u situaciji "koja nije jednostavna".

Drugim riječima, državna vlast se boji da bi uhićenjem Šešeljevih suradnika bila narušena političko-sigurnosna situacija u Srbiji.

"Pored obaveze urednog postupanja prema nalozima Tribunala, mora voditi računa i o drugim političko-sigurnosnim elementima stvarnosti u kojoj djeluje, u kojoj rukovodi društvom i za koju odgovara", poručio je tročlanom sudskom vijeću Obradović, tražeći i dalje od sudaca da se nađe neki kompromis, što je Srbija i prethodno zatražila u pismu od Predsjednika suda.

Obradović o pristranosti suda

Obradović je tako prebacivao odgovornost za neuhićivanje Jojića i drugih – sa Srbije na Haški sud, koji je Šešelja pustio na privremenu slobodu do izricanja kazne za zločine dobrovoljaca u Vojvodini, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (1991-1993).

No, osim prebacivanja odgovornosti, Obradović je napao i Haški sud za pristranost u odnosu prema različitim državama.

"Posebno ako se ima u vidu da prijava protiv države, jedne članice EU (Francuske) koja je odbila uhititi madam Florence Hartmann po nalogu za uhićenjem ovog istog Tribunala, nikada nije podnesena Vijeću sigurnosti (UN). Niti je nalog za uhićenjem izvršen od 2011. godine do danas. Za ljude u Srbiji to je dokaz da sve države Ujedinjenih naroda nisu u istom položaju pred ovim Tribunalom", optužio je predstavnik Obradović.

Suci skratili rok javljanja

Predsjedavajući sudac Orie podsjetio je, pak, Obradovića na obavezu Srbije prema Pravilu UN-ovog suda, a prema kojem države moraju "bez odlaganja" izvršiti nalog sudskog vijeća za uhićenjem. Orie je poručio Obradoviću kako suci neće mirno sjediti i čekati državne organe Srbije da se odluče na ispunjavanje obaveza, naredivši im da svaka dva tjedna podnesu izvještaj o napretku, umjesto dosadašnjeg mjesečnog javljanja.

"Davno je istekao rok za poduzimanje djela, a ne za izgovaranje riječi. Zato je Vijeće odlučilo povećati obavezu izvještavanja Srbije. U kojem će detaljno opisati akcije i korake koje je poduzela u smjeru ispunjavanja, a ne izbjegavanja – svoje obaveze da uhiti optužene", naglasio je Orie.

Idući izvještaj o ispunjavanju obaveze uhićenja Jojića, Radete i Ostojića – Srbija mora podnijeti do 24. veljače 2016. godine.

(Rasprava o neizvršavanju naloga za uhićenjem, Youtube)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG