Dostupni linkovi

Sudije i tužioci koje je imenovala Srbija nelegitimni


Okružni sud u Prištini
Okružni sud u Prištini
Odluka vlasti u Beogradu da imenuju sudije i tužioce za sudove, odnosno tužilaštva na Kosovu predstavlja eklatantan primer mešanja u unutrašnje poslove jedne nezavisne i suverene države, smatraju u Prištini.

Ministarka pravde u Vladi Kosova, Nekibe Kelmendi kaže da je takva odluka uplitanje u unutrašnje poslove Kosova i ističe da ti sudovi neće moći da se uspostave.

„To su ilegalni sudovi. Odluke tih sudova se ne mogu sprovoditi na Kosovu. Smatram da je to eklatantno mešanje u unutrašnje stvari Kosova,“
kaže Kelmendi.

Ona smatra da u ovom slučaju pored institucija Kosova treba da reaguju i međunarodne institucije, kako se ne bi dozvolilo dovođenje u pitanje sudskog sistema na Kosovu.

“Treba da reaguje i međunarodna zajednica. Mi naravno nećemo dozvoliti da te sudske institucije funkcionišu kao paralelne institucije na Kosovu“,
kaže Kelmendi.

Nekibe Kelmendi: Mi naravno nećemo dozvoliti da te sudske institucije funkcionišu kao paralelne institucije na Kosovu
I kabinet predsednika Kosova ocenjuje da je takva odluka zvaničnog Beograda protivzakonita i da su ti sudovi za institucije Kosova paralelne institucije.

„ One su apsolutno nelegitimne paralelne strukture koje na nesreću podržava, finansira i podstiče zvanični Beograd kako bi stvorio iluzije kod jednog dela Srba da ovde i dalje vlada Srbija“, kaže portparol predsednika Kosova, Xhavit Beqiri.

DESTRUKTIVNO PONAŠANJE


On ističe da su ovakva delovanja Beograda deo stalnog destruktivnog ponašanja prema Kosovu, međutim, sve to ne može suštinski da utiče na stanje na Kosovu.

„Sigurno je da će institucije Kosova na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja i u koordinaciji sa međunarodnim institucijama preduzeti aktivnosti da se onemogući njihovo delovanje i da ne utiču na legitimini sistem Republike Kosovo,“
rekao je Beqiri.

Istovremeno u policiji Kosova kažu da će oni delovati u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova i na osnovu odluka nadležnih organa.

„ Policija Kosova sporovodi Ustav i sve na Kosovu primenljive zakone. Zavisno od odluka koja budu dolazile od strane pravosudnih organa, policija će u skladu sa njima postupati i sprovesti ih. Policija Kosova je spremna da se bori protiv svega što je nezakonito i ona će izvršavati sve odluke nadležnih organa“, kaže portparol Policije Kosova, Baki Kelani.

U Skupštini Srbije neposredno pred novu godinu zakletvu su položili sudije i drugi nosioci pravosudnih organa.

Među njima su i sudije sudova na Kosovu, ujključujući i sudije za sudove u novoformiranim opštinama posle izbora od 15. novembra 2009. koje vlasti u Srbiji nisu priznale.
XS
SM
MD
LG