Dostupni linkovi

Sud odlučio: RS neće isplatiti odštetu za srušene džamije


Porušena Ferhad-pašina džamija u Banjaluci
Porušena Ferhad-pašina džamija u Banjaluci
Vrhovni sud RS potvrdio je presudu entitetskog okružnog suda u Banjaluci prema kojoj Republika Srpska nije dužna isplatiti Islamskoj zajednici oko 64 miliona maraka zbog 16 srušenih džamija tokom 1992. i 1993. godine u Banjaluci.

Vrhovni sud praktično je potvrdio presudu okružnog, kojom se uvažava rok zastarjelosti predmeta. Da ironija bude veća, u Pravobranilaštvu RS tvrde da odgovornost tuženih nije ni osporavana, te da Islamska zajednica BiH mora na ime sudskih troskova platiti 25 hiljada eura.

Prvo je banjalučki Osnovni sud presudom iz 2009. godine obavezao RS i grad Banjaluku da isplati Islamskoj zajednici u BiH 64 miliona maraka zbog rušenja 16 džamija. Entitetsko pravobranilaštvo je uložilo žalbu koju je banjalučki okružni sud uvažio i odbio zahtjev tužioca, Islamske zajednice – kaže portparolka pravobranilaštva Marija Pajdić:

‘’Na presudu Okružnog suda u Banjaluci tužilac je zatražio reviziju pred Vrhovnim sudom RS koja je presudom od 18.1.2012.godine odbijena.’’

U entitetskom pravobranilaštvu objašnjavaju da odgovornost tuženih nije sporena već rok u kojem neko ima pravo da traži naknadu štete. Advokat Islamske zajednice Esad Hrvačić kaže da to nije zadnja instanca. Odluka Vrhovnog suda nije mu dostavljena, ali apelacija Ustavnom sudu BiH već je pripremljena. Hrvačić
Obnova Ferhad-pašine džamije u Banjaluci
Obnova Ferhad-pašine džamije u Banjaluci
takođe napominje da ratni zločin ne zastarjeva:

"Jer imamo već jednu presudu presuđenu Brđaninu u kojoj je sve ustvari rečeno po pitanju rušenja objekata koji služe vjerskim zajednicama.’’

Haški tribunal osudio je bivšeg predsjednika Kriznog štaba tzv Autonomne regije Krajina Radoslava Brđanina na 32 godine zatvora zbog zločina, etničkog čišćenja, te između ostalog, uništavanja vjerskih objekata u sjeverozapadnoj BiH 1992. godine.

Hrvačić zato smatra da će na kraju sudski epilog biti pozitivan po Islamsku zajednicu, iako ne isključuje mogućnost da se ide i do Suda za ljudska prava u Strazburu.

Povratnici Bošnjaci zatečeni su odlukom Vrhovnog suda RS, kaže predsjednik Udruženja građana - povratnika u Banjaluku Kemal Gunić, koji smatra da je odluka suda politička.

"Sramna jedna odluka Vrhovnog suda, a to je sve da mi Bošnjaci ne ostajemo i da nemamo ovdje pravoga mjesta da možemo živiti’’, kaže Gunić.

Uništeno 600 džamija

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u Republici Srpskoj Branko Todorović kaže da je česta praksa u BiH da institucije na sve formalne načine pokušavaju izbjeći odgovornost, posebno kada je riječ o obeštećenjima za ratna razaranja.

Branko Todorović
Branko Todorović
"Evo ovi danas su imali priliku čuti kako Republika Srpska od ’92.godine postoji, što bi rekli formalno pravno, e onda nas zapravo u tom kontekstu interesuje kako onda institucije RS nisu uvijek spremne da preuzmu odgovornost za ono što se dešavalo ružno i tragično u tom vremenu, između ostalog za rušenje vjerskih objekata širom RS, sa aspekta ljudskih prava i pravde sigurno da u tom kontekstu postoji konkretna odgovornost i grada Banjaluke i RS’’, navodi Branko Todorović.

Na području Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata uništeno je i oštećeno oko 3.300 vjerskih objekata. Podaci Islamske zajednice u BiH govore da je od oko 1.140 džamija, uništeno više od 600. Među njima je i Ferhat-pašina u Banjaluci, izgrađena 1579.godine, koja je kao spomenik kulture nulte kategorije bila pod zaštitom UNESCO-a.

Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić kaže
"Napravljena je jedna ogromna šteta, ne samo muslimanima, nego i Banja Luci kao gradu koja baštini zajednički život ili suživot", kaže Muhamed Salkić.
da, kada je riječ o 16 porušenih banjalučkih džamija, teško je govoriti o materijalnoj šteti. Riječ je o spomenicima kulture koji imaju neprocjenjivu istorijsku vrijednost.

"Napravljena je jedna ogromna šteta, ne samo muslimanima, nego i Banja Luci kao gradu koja baštini zajednički život ili suživot i Banja Luka naprosto u vrijeme porušenih džamija više nije bila Banja Luka", kaže Salkić.

Salkić komentariše da nema većih problema kada je riječ o slobodi vjerskog života u Banjaluci, što se ne može reći u slučaju obnove i finansiranja porušenih vjerskih objekata:

"Bilo je za očekivati da će Vlada RS, priznajući jedan takav čin koji je necivilizacijski, nekorektan, neljudski i koji na kraju krajeva predstavlja iratni zločin, da će na neki način kompenzirati ili učestvovati u obnovi tih objekata, međutim tu su vlasti i Banje Luke i Vlada RS potpuno zakazale.’’

U reviziji koju je uradio Vrhovni sud RS u slučaju obeštećenja za 16 porušenih džamija, navodi se i to da je Islamska zajednica dužna da na ime sudskih troškova uplati iznos od 48.000 maraka u budžet Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG