Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presuda Bastahu i Viškoviću- šamar žrtvama


Sud BiH danas je osudio Predraga Bastaha na 22 godine, a Gorana Viškovića na 18 godina zatvora za zločine u Vlasenici.

Obitelji stradalih Vlaseničana danas su izrazili ogorčenost i nezadovoljstvo i smatraju nepravednom odluku da se optuženima za radnje, koje su i u međunarodnom Sudu pravde u Hagu u slučaju Vlasenica okarakterisane kao kazneno djelo genocida, odredi ovakav vid kazne.

„Radi se o zločincima koji su radili niz kaznenih djela genicida i kršenja ljudskih prava da je ovo za njih nagrada, a ne kazna. Tužlaštvo ima nemaran odnos i igraju se s osjećajima nas žrtava“, kaže Nedim Salaharević iz Udruženja obitelji stradalih Vlaseničana.

Amir Topčić u Vlasenici je izgubio oba roditelja i dva brata. Danas je izrazio ljutnju i žaljenje zbog ovakve presude koju naziva sramnom:

„Ova dvojica su odveli moje roditelje i dva brata. Dobiti 22 godine i 18 godina to je nagrada, a ne kazna. Veljko Bašić je bio direktor logora i oslobođen je zbog godina starosti. Mislim da je i Tužilaštvo ušlo površno u postupak. Bio sam svjedok i tužiteljica Sanja Jukić kada je poslala poziv meni za svjedočenje u pozivu je navela da povedem i svoju majku da i ona svjedoči. Znači ona uopće nije znala da je ta žena nestala i da je odvedena.“

Ovom presudom žrtve su dobile šamar, a Višković i Bastah dobili su nagradu, smatra Damir Tičić iz Vlasenice:

„Dobro nam je svima poznato da ratni zločin nikada ne zastarjeva i da je to pravilo u svim pravnim državama. Zato mi nije jasno kako da je bašić oslobođen iz razloga što je star i ima zdravstvenih problema.“


U SUŠICI UBIJENE STOTINE LJUDI

Kroz logor Sušica na čijem čelu su bili Bastah i Višković prošli su bošnjaci iz Vlasenice, Kalesije, Zvornika, Osmaka, Šekovića, Han Pijeska, Milića, Srebrenice, Bratunca, Rogatice, Žepe, Sokolca i Višegrada. U logoru Sušica ubijeno je na stotine ljudi. Vlasenički rezime ubijenih Bošnjaka od 1992. do 1995. prelazi broj 2600 i za njihovim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

„Nezadovoljni smo i samim istražnim postupkom, jer su se desili mnogi propusti. Dozvoljeno je da se jedan od optuženih pusti na slobodu i brani sa slobode i tako ima direktan kontakt sa svjedocima i da na direktan ili indirektan način utječe na svjedoke optužbe i na njihovo svjedočenje pred Sudom pravde Bosne i Hercegovine“, kažu Udruženju obitelji stradalih Vlaseničana.

U propuste ubrajaju i pozivanje za svejdeoke ljudi koji su smrtno stradali u Vlasenici od strane srpske vlasti za vrijeme etničkog čišćenja, a Tužilaštvo BiH je izdavalo pozive tim osobama u svojstvo svjedoka.

„To su ogromni propusti, koji ovaj proces opisuju kao površan i čak diletantski pokušaj ublažavanja stvarnih stradanja u Vlasenici“, navode u ovom Udruženju. U Udruženju obitelji stradalih Vlaseničana ovakvu presudu su nazvali nagradom počiniteljima ratnih zločina i zatražili od Tužilaštva da u okviru svojih ovlaštenja, u ime oštećenih – žrtava , podnese odgovarajuću žalbenu notu
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

XS
SM
MD
LG