Dostupni linkovi

Bivši crnogorski ministar finansija oslobođen optužbi u Italiji


Miroslav Ivanišević, Foto: Nezavisne novine
Miroslav Ivanišević, Foto: Nezavisne novine
Sanja Mihaljinac (Rim)

Sudija za preliminarnu istragu tužilaštva iz Barija Rosa Calia Di Pinto je, nakon sedam dana od postavljanja zahtjeva za ubrzanim sudskim procesom i rasprave koje je trajala sedam sati, odlučila da oslobodi bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića, a sadašnjeg predsjednika Senata državne revizorske institucije Crne Gore, optužbi za krivično djelo mafijaškog udruživanja.

Ivaniševićev advokat Francesco Paolo Sisto je prvo insistirao na premještanju sudskog procesa u Crnu Goru zbog toga što je po njemu "jedino krivično djelo za koje se tuži njegov klijent, navodno falsifikovanje dokumenata obavljeno 3.aprila 2001.godine, konzumirano na teritoriju Crne Gore, pa samim tim ne pada pod nadležnost italijanske jurisdikcije".

Taj zahtjev je odbijen od barskih sudija, nakon čega je odbrana zatražila ubrzani sudski proces, bez odugovlačenja, da se odluči da li se Miroslav Ivanišević oslobađa ili se sudski proces nastavlja.

Na prethodnom ročištu je Miroslav Ivanišević u pisanoj izjavi dostavljenoj sudu u Bariju negirao sve optužbe, naglašavajući da on kao visoki državni funkcioner nije mogao da ima bilo kakvu vezu sa mafijaškim udruživanjem, za što ga tužilaštvo Barija tereti.

Današnja odluka sudije je izuzetno značajna jer se za gotovo identično krivično djelo, navodno falsifikovanje dokumenata vezanih za aktivnost Franca Della Torrea kojem je dodjeljena koncesija za tranzit i skladištenje cigareta na teritoriju Crne Gore, tereti i Dušanka Jeknić - Pešić, nekadašnji privredni predstavnik Crne Gore u Milanu. Njen advokat Enrico Tuccillo je za Radio Slobodna Evropa izjavio:

"Mi smo očekivali odluku o oslobađanju Miroslava Ivaniševića, jer nije bilo nikakvih dokaza protiv njega . Ovo je samo još jedan dokaz da su crnogorske institucije i njihovi predstavnici radili samo za dobrobit svoje države u tim teškim vremenima embarga i u skladu sa lokalnim zakonima."


Na današnjem ročištu se nije raspravljalo o ostalih osam osoba sa liste sudije za preliminarnu istragu suda u Bariju, među kojima su Branko Vujošević, Veselin Barović, Stanko Subotić, Andrija Drašković, Branislav Mićunović i Dušanka Jeknić Pešić. Jedino je zatraženo dodatno sudsko vještačenje za Stanka Subotića.

Međutim, kako su dvojica tužilaca iz Barija Giuseppe Scelsi i Eugenia Pontesuglia zatražili arhiviranje sudskih procesa za italijanske građane uključene u krijumičarenje cigareta, a radi se o Patriziu Clerici, Giancarlo Don Zelliu, Governale Demetriu, Panini Pietru i Pataru Giuseppu, zbog zastarjelosti procesa koji su započeli 2002.godine, moguće je da će istu sudbinu doživjeti i ovi procesi koji su već šest puta za redom odgađani .

Momentalno se u Italiji vode žučne rasprave oko izglasavanja novog zakonskog dekreta oko limitiranja slobode novinarskog posla kojim se predlaže zabrana iznošenja podataka o sudskim istragama koje su u toku.

U slučaju da se odobri novi dekret o zabrani objava informacija u medijima, teoretski će biti nemoguće pisati o sudskim procesima koju su u toku, što znači i o ovom procesu iz Barija sve dok se ne okonča. Novinari koji prekrše tu normativu rizikuju dva mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne, dok listovi koji objave informacije o sudskim istragama ili procesima koje nisu završene mogu biti kažnjeni i do 50.000 eura .

Tako bi u tišini završili, bez ikakvog znanja javnosti, i veliki sudski procesi u Italiji, od krijumičarenja, podjele javnih radova, do istraga u zdravstvu i korupcije među političarima.
XS
SM
MD
LG