Dostupni linkovi

Sud u Skoplju ukinuo prvostepene presude u slučaju 'Titanik 3'


Sašo Mijalkov, arhivska fotpgrafija

Apelacioni sud u Skoplju ukinuo je danas prvostepene presude u slučaju "Titanik 3" u kojem su na zatvorske kazne bili osudjeni i bivši visoki funcioner VMRO DPMNE Sašo Mijalkov i lider albanske partije DPA Menduh Tači.

U tom suđenju za neregularnosti na lokalnim izborima 2013. godine osim Mijalkova i Tačija na zatvorske kazne su osudjeni tadašnji članovi državne izborne Komisije iz VMRO DPMNE i DPA.

Apelacioni sud je naveo da je odlučio da uvaži žalbe optuženih u slučaju koji je u javnosti poznat kao "Titanik 3", čime se "ukida provostepena presuda i predmet vraća u Osnovni krivični sud Skoplje na ponovno postupanje i odlučivanje".

Prema mišljenju Žalbenog veća, prvostepeni sud je "napravio brojne suštinske povrede postupka od apsolutnog karaktera zbog kojih je odluka (presuda) u potpunosti nezakonita i nepravilna".

"Žalbeno veće konstatovalo je da su utvrdjeni fakti koji se stavljaju na teret optuženima u potpunoj suprostnosti sa izvedenim dokazima", naveo je Apelacioni sud.

Skopski krivični sud je 8. marta doneo presudu u slučaju Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore nazvanom Titanik 3, za šestoro optuženih da su "dogovarali glasanje u Državnoj izbornoj komisiji za prigovore na lokalnim izborima na tri izborna mesta".

Tom presudom Mijalkov, koji je tada bio i direktor nekadašnje Uprave za bezbednosti i kontra-obaveštajne poslove, osudjen je na tri godine, a Tači na tri godine i dva meseca zatvora.

Mijalkov je osuđen jer je kao dirketor UBK i član Izvršnog komiteta tada vladajuće VMRO DPMNE iskristio "realni uticaj i moć" i sa Tačijem dogovorio da članovi Državne izborne komisije (DIK) iz te dve partije usvoje prigovore VMRO DPMNE na tri izborna mesta u Strumici (gde je suparnički SDSM pobedio) i da se glasanje ponovi.

Pored Mijalkova i Tačija u istom slučaju za izborne neregularnosti na tri godine osudjeni su tadašnji članovi DIK iz VMRO DPMNE Sašo Srcev, Vlatko Sajkovski i Aneta Stefanovska, a član iz DPA Bedredin Ibraimi je dobio četiri i po godine.

XS
SM
MD
LG