Dostupni linkovi

Sud u Meksiku donio odluku da je kažnjavanje pobačaja neustavno


Katolici se mole u Mexico City dok protestuju zbog odluke Vrhovnog suda u Meksiju da dekriminalizira abortus, 7. septembar 2021.

Vrhovni sud Meksika donio je jednoglasnu odluku 7. septembra da je kažnjavanje pobačaja neustavno. Ova velika pobjeda za zagovornike zdravlja žena i ljudskih prava dešava se u istom momentu kada pojedini dijelovi Sjedinjenih Država uvode još oštrije zakone protiv pobačaja, piše AFP.

Odluka znači da žene više neće moći biti krivično procesuirane ukoliko izvrše pobačaj.

Mogućnost pobačaja je strogo ograničena u većini dijelova Meksika, osim u četiri države u kojima je legalizovan. Odluka Vrhovnog suda odnosi se na sjevernu državu Coahulia, ali će uticati na cijeli Meksiko.

“Ovo je historijski korak za prava žena”, rekla je sutkinja Vrhovnog suda Louls Maria Aguilar.

“Ovo je još jedan korak u historijskoj borbi za jednakost, dostojanstvo i potpuno ostvarivanje njihovih prava”, rekao je predsjednik suda Arturo Zaldivar.

Kako je on pojasnio, od sada više neće biti moguće, bez kršenja kriterija suda i ustava procesuirati svaku ženu koja se odluči na pobačaj, u slučajevima koje ovaj sud smatra validnim.”

Pobačaj je zakonit u Mexico City i u tri ostale države u prvih 12 dana trudnoće, dok je u drugim dijelovima Meksika bio dopušten samo u slučaju silovanja.

Odluka Vrhovnog suda uticat će na cijeli Meksiko i dopuštat će ženama u dijelovima gdje je pobačaj kriminaliziran da prođu kroz postupak po nalogu sudije, rekao je izvor iz pravosuđa, prenosi AFP.

Sa druge strane, brojne američke savezne zemlje nedavno su krenule sa poduzimanjem koraka za ograničavanja pristupa pobačaju. U Teksasu je prošle sedmice donesen jedan od najstrožijh zakona u zemlji nakon što je Vrhovni sud odbio da postupi po zahtjevu grupe koja zagovara pravo na pobačaj.

Zakon u Teksasu zabranjuje abortus već od šeste sedmice trudnoće, odmah nakon mogućnosti otkrivanja rada srca. Takođe daje i svakom pojedincu pravo da tuži one doktore koji izvrše abortus nakon šest sedmica, ali i bilo koga drugog ko pomogne ženi u procesu, uključujući i one koji je prevezu do klinike ili pruže finansijsku pomoć.

XS
SM
MD
LG