Dostupni linkovi

Sud BiH: Srećku Aćimoviću smanjena kazna zatvora za genocid


S obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari (11. juli 2021.)
S obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari (11. juli 2021.)

Sud Bosne i Hercegovine obavijestio je javnost da je sredinom avgusta 2021. godine otpremio drugostepenu presudu u predmetu Srećko Aćimović od 7. juna 2021. godine, kojom je odbijena žalba Tužiteljstva BiH kao neutemeljena, dok je žalba branitelja optuženika Srećka Aćimovića uvažena u pogledu odluke o kazni.

Prvostepena presuda Suda BiH od 16.10.2020. godine je preinačena, tako što je bivšem oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) smanjena kazna zatvora na sedam godina za kazneno djelo genocid i pomaganje.

U ostalom dijelu, kako navode iz Suda BiH, žalba branitelja je odbijena i prvostepena presuda potvrđena.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 28. decembra 2015. godine optužnicu koja Srećka Aćimovića tereti da je počinio krivično djelo genocid.

Aćimović je kriv, kako se navodi u optužnici, što je za vrijeme "široko rasprostranjenog i sistematičnog napada" Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, od 6. jula do 1. novembra 1995. na Bošnjake u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, pomagao da se Bošnjaci "djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etnička skupina".

Sud BiH je prvostepenom presudom Srećku Aćimoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

"Pomogao je izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata – da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka koji su kao Bošnjaci Istočne Bosne činili značajni dio te etničke skupine. Na taj je način pomogao da se Bošnjaci djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etnička skupina", saopćeno je tada iz Suda BiH.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, kao i domaći sudovi, osudili su 46 osoba na oko 700 godina zatvora, uz četiri doživotne kazne, za genocid počinjen u tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG