Dostupni linkovi

Aćimović osuđen na devet godina zatvora za genocid u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari u Srebrenici
Memorijalni centar Potočari u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je u petak, 16. oktobra bivšeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Srećka Aćimovića na devet godina zatvora za “krivično djelo genocida” nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

„Počinio krivično djelo genocid iz člana 141. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) u vezi sa članom 24. istog Zakona (pomaganje)“, navodi se u saopštenju iz Suda BiH.

Aćimović je kriv, kako se navodi u optužnici, što je za vrijeme „široko rasprostranjenog i sistematičnog napada“ Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, od 6. jula do 1. novembra 1995. na Bošnjake u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, pomagao da se Bošnjaci „djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etinička skupina“.

„Pomogao je izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata – da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka koji su kao Bošnjaci Istočne Bosne činili značajni dio te etničke skupine. Na taj je način pomogao da se Bošnjaci djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etnička skupina“, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počevši od momenta lišenja slobode 30. novembra do 29. decembra 2015. godine.

Optužnica protiv Aćimovića je podignuta 15. decembra 2015. godine. Aćimović je 1995. bio zapovjednik Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS.

Snage Vojske republike Srpske 11. jula 1995. godine ušle su u Srebrenicu, te, kako je to okarakterisao i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), počinile genocid nad više od osam hiljada muškaraca i dječaka

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i domaći sudovi, osudili su 46 osoba na oko 700 godina zatvora, uz četiri doživotne kazne, za genocid počinjen u tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN).

XS
SM
MD
LG