Dostupni linkovi

Petorka oslobođena optužbi za zločine protiv Bošnjaka na istoku BiH


Sud BiH (na slici) je oslobodio optužbi Radomira Pantića i još četvoricu

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izrekao je prvostepenu presudu kojom su Radomir Pantić i još četvorica oslobođeni optužbi za zločin protiv čovječnosti protiv bošnjačkih civila u selu Zaklopača u opštini Milići, na istoku BiH.

Kako je saopšteno iz ove pravosudne institucije, ovom presudom su Radomir Pantić, Nenad Vukotić, Branko Jolović, Milomir Milošević i Nikola Lošić oslobođeni za ubistva bošnjačkih civila u Zaklopači.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema Tužilaštvu, Radomir Pantić je 16. maja 1992. godine organizovao kolonu vozila te, zajedno s ostalim optuženim, iz Milića otišao u Zaklopaču, gdje su po dolasku započeli napad sa drugim pripadnicima policije i vojske.

Suđenje im je počelo u maju 2017. godine. S njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, ali je u odnosu na njih prije početka suđenja razdvojen postupak.

Svi optuženi su se tada izjasnili da nisu krivi.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, zaključuje se u saopštenju.

Pantiću je već suđeno za genocid i ratne zločine u Srebrenici. On je prvostepenom presudom Suda BiH od 29. novembra prošle godine oslobođen optužbe.

On i još četvorica pripadnika policijskih snaga na istoku BiH tokom devedesetih, su bili optuženi da su "pomogli i podržavali djelimično istrebljenje grupe Bošnjaka enklave Srebrenica, kao nacionalne, vjerske i etničke grupe".

XS
SM
MD
LG