Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hapšenja zbog masakra 60 Bošnjaka u istočnoj Bosni


Eshumacija posmrtih ostataka žrtava u Potočarima, Srebrenica, ilustrativna fotografija

Šestorica pripadnika ratnog sastava vojske i policije bosanskih Srba uhapšena su pod sumnjom da su na području istočne Bosne počinili ratne zločine, uključujući ubistva najmanje 60 civila među kojima je bilo najmanje 11 dece.

Hina navodi da je iz Tužilaštva BiH koje vodi istragu potvrđeno da su posebni timovi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli akciju hapšenja na području mesta Vlasenica i Milići.

Tamo su locirani i privedeni Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić, Nikola Lošić i Dejan Milanović dok je šesti osumnjičeni Radomir Pantić uhapšen nakon ročišta na Sudu BiH gde mu se sudi po optužnici za učestvovanje u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Hina navodi da Tužilaštvo BiH svu šestoricu tereti za ratni zločin počinjen u proleće 1992. godine u mestu Zaklopača kod Milića nedaleko od Srebrenice. Osumnjičeni su za ubistvo najmanje 60 osoba među kojima je bilo žena, dece i staraca, a Hina navodi da je istragom utvrđeno da je među žrtvama bilo 11 dece.

Prema tvrdnji Tužilaštva BiH, ubijeni civili dan nakon masakra pokopani su u masovne grobnice koje su otkrivene i ekshumirane tek 2004. godine. Tada su pronađeni posmrtni ostaci 54 žrtve dok se za ostacima ostalih ubijenih još traga.

XS
SM
MD
LG