Dostupni linkovi

Budimir nakon određivanja pritvora prebačen u zatvor u Mostaru


Zatvor u Mostaru
Zatvor u Mostaru
Predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, koji je u petak uhapšen u velikoj antikorupcijskoj akciji, prebačen je u nedjelju poslijepodne iz Sarajeva u zatvor u Mostaru, nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor u trajanju od mjesec dana. U nastavku akcije "Patriot" u nedjelju su uhapšene četiri osobe.

"Mogu potvrditi da su danas, u 16 sati u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Mostar, u pritvorsku jedinicu, privedene dvije osobe, rješenjem Suda BiH, određivanjem pritvora, gospodin Živko Budimir i gospodin Petar Barišić. Primljeni su i smješteni po protokolu, kako se inače primaju pritvorenici. Nemaju nikakvih zamjerki, nisu imali potrebe ni za ljekarom", izjavio je za Radio Slobodna Evropa direktor KPZ Mostar, Romeo Zelenika.

Podsjećanja radi, Petar Barišić je savjetnik Živka Budimira, kojeg se sumnjiči da je takođe učestvovao u na desetine navodno sumnjivih slučajeva pomilovanja osuđenika za teška krivična djela, za šta je, kako sumnjaju istražni organi, više osoba uzimalo novac.

Zelenika je dodao da je za Budimira i Barišića sada određen pritvor na mjesec dana, nakon čega ide preispitivanje pritvora.

"Da li će im biti produžen ili neće, to ne znamo. Oni će do daljnjeg biti tu dok sud ne odluči", rekao je Zelenika.

(VIDEO: Direktor KPZ Mostar o prebacivanju Živka Budimira)
Direktor KPZ Mostar o prebacivanju Budimira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


Pritvor je u nedjelju osim Živku Budimiru, osumnjičenom za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, određen još četvorici uhapšenih.

"Pritvor je određen iz zakonskih osnova koje se tiču opasnosti od bjekstva u odnosu na osumnjičene Budimir Živka i Barišić Petra, te zbog mogućnosti ometanja istrage mogućim utjecajem na svjedoke i saučesnike u odnosu na sve osumnjičene”, potvrdila je glasnogovornica Suda BiH Asja Papo.

Nastavak akcije

Ragib Hadžić, advokat predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nakon odluke Suda BiH o jednomjesečnom pritvoru Budimiru, najavio je da će uložiti žalbu na odluku suda jer na osnovu dokaza koje je podnijelo Tužilaštvo BiH ima mnogo manjkavosti.

"Ovo je klasični državni udar", izjavio je on.

Na odluku suda moguće je podnijeti žalbu u roku od 24 sata.
Živko Budimir
Živko Budimir

Mediji su javili da su u nastavku akcije kodnog naziva "Patriot", postupajući po usmenim naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nedjelju slobode lišili četiri osobe, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije u vezi sa organiziranim kriminalom.

Dvije žene i jedan muškarac, koji se dovode u vezu sa korupcijom, u nedjelju su lišeni slobode u nastavku akcije "Patriot", a u pretresima na području Posušja i Mostara izuzeta je određena dokumentacija, rekla je policijska službenica Agencije za istrage i zaštitu BiH Kristina Jozić. Naknadno je uhapšeno još jedno lice.

Ona je navela da su tokom tri pretresa izuzete poslovne knjige, dokumentacija, mobilni telefoni i SIM-kartice.

Istakla je da se traga za još jednom osobom.

Uhapšeni se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije u vezi sa organiziranim kriminalom, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i protivzakonitim posredovanjem.
XS
SM
MD
LG