Dostupni linkovi

Tužilaštvo zatražilo pritvor za predsjednika Federacije BiH


Privođenje Živka Budimira, foto: klix.ba
Privođenje Živka Budimira, foto: klix.ba
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još osam od ukupno 19 osoba uhapšenih u petak u opsežnoj akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je novinarima da će u narednih 24 do 48 sati Sud donijeti odluku o ovom zahtjevu.

On je naveo da je ovim licima predložena mjera pritvora zbog mogućnosti bjekstva, jer ih većina posjeduje dvojna državljanstva.

Prema njegovim riječima, radi se o četiri lica koja su uhapšena u predmetu "Memori" a koji se sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, te pet osumnjičenih iz predmeta "Patriot" i "Pravda".

"Pritvor će biti predložen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića", rekao je on i dodao da je istražni tim Tužilaštva BiH ispitao sve osumnjičene u prisustvu advokata.

Grubešić je dodao da su se osumnjičeni branili ćutanjem, osim Jurčevića, koji je iznio odbranu.

Mjera pritvora će biti predložena i jer bi osumnjičeni mogli ometati istragu i uticati na svjedoke i saučesnike, kao i zbog načina izvršenja ovog krivičnog djela.

"Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice", rekao je Grubešić i dodao da je riječ o najobimnijoj akciji od Dejtona kada je riječ o otkrivanju koruptivnih djela, čiji su počinioci visoki funkcioneri.

Grubešić je rekao da ne može davati podatke gdje se osumnjičeni nalaze.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je u petak u poslijepodnevnim satima uhapšen u Sarajevu u okviru opsežne akcije protiv korupcije i nakon što je priveden u prostorije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odlučeno je da ga zadrže u policiji najmanje 24 sata.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić za RSE je izjavio da se Budimira tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti.

„Po nalogu Tužiteljstva BiH provedene su policijske aktivnosti u okviru predmeta kodnih naziva Patriot, Pravda i Memory. Lišeno je slobode ukupno 19 osoba. Možemo potvrditi da je, između ostalih, lišen slobode i predsjednik FBiH Živko Budimir, zatim predsjednik Komisije za pomilovanja Hidajet Halilović, kao i savjetnik predsjednika Federacije Petar Barišić. Radi se o osobama koje su pod istragom Tužiteljstva BiH", rekao je Grubešić.

Istraga se, naveo je, odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitog posredovanja, primanja dara ili mita, te organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

"Tužiteljstvo BiH nastavlja dalje ovu istragu. Pretresen je veliki broj objekata, između ostaloga i uredi predsjednika Federacije u Sarajevu i u Mostaru, prostorije Komisije za pomilovanje u Ministarstvu pravde Federacije, te veliki broj privatnih stanova. Nastavljamo našu istragu u ovom predmetu", kazao je Grubešić.

U Budimirovom slučaju radi se o optužbama da je za potpis na odluku o pomilovanju preko posrednika primao mito. Pored Budimira uhapšen je i Hidajet Halilović, pomoćnik ministra pravde FBiH i predsjednik Komisije za pomilovanja.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH iz Budimirovog kabineta su iznijeli dokumentaciju, a u sefu je pronađeno 2.500 eura u različitim apoenima. Ipak, novac nije označen i ne može se utvrditi potiče li iz kriminalnog djela. Prema raspoloživim informacijama sporno je oko 160 pomilovanja, što je prema prvim reakcijama indikativno.

Iz Tužilaštva je demantovano da Budimir ima pravo na imunitet kao predsjednik Federacije.

"Predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH. Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog Zakona, uopće nije moguće. Nakon završetka započetih istražnih aktivnosti Tužilaštvo BiH će blagovremeno informisati javnost", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Paralelno s akcijom u Sarajevu, Tužilaštvo BiH provelo je još dvije.

Drama se odvijala i u Mostaru i to u sjedištu federalne vlade. Ovo je rezultiralo privođenjem savjetnika predsjednika Federacije BiH za pitanja branitelja Petra Barišića, te zaplijena nekoliko kutija dokumentacije.

Akcija je počela nešto iza 12 sati ulaskom pripadnika agencije SIPA u zgradu Vlade, nakon čega je objekat bio potpuno blokiran, a izlazak iz zgrade bio je onemogućen i samim članovima Vlade FBiH, koji su u tim trenucima održavali hitnu sjednicu.
XS
SM
MD
LG