Dostupni linkovi

Sud u Moskvi odredio ‘Googleu’ kaznu od 98 miliona dolara


Radi se o prvoj novčanoj kazni u ovakvom slučaju u Rusiji (ilustrativna fotografija)
Radi se o prvoj novčanoj kazni u ovakvom slučaju u Rusiji (ilustrativna fotografija)

Internet pretraživač “Google” mora da plati 7,2 miliona rubalja (98 miliona dolara) kazne zato što u kontinuitetu nisu brisali sadržaj koji je u Rusiji ilegalan, saopštio je sud u Moskvi 24. decembra.

Radi se o prvoj novčanoj kazni u ovakvom slučaju u Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Najpopularniji pretraživač na svijetu, i sam velika tehnološka kompanija, nalazi se u vlasništvu multinacionalnog konglomerata „Alphabet“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužio društvene mreže i druge tehnološke gigante da ne rade u skladu sa državnim zakonima o internetu.

Vlasti u Rusiji, između ostalog, vrše pritiske na strane kompanije da otvaraju kancelarije u Rusiji i da lične podatke Rusa čuvaju na njihovoj teritoriji.

Kritičari ocjenjuju da se radi o pokušaju ruskih vlasti da uspostave jaču kontrolu nad internetom i da uguše bilo kakve pokušaje pobune.

Kompanije koje vode društvene mreže su već platile stotine miliona rubalja zbog kršenja zakona o sadržaju koji mogu objavljivati.

Kazne koje su kompanije Meta, Twitter, Google, kao i drugi inostrani tehnološki giganti morali da plaćaju se mjere u desetinama miliona rubalja.

Agencija Interfax prenosi da je posljednja kazna za Google izračunata kao procenat njihovih godišnjih prihoda.

XS
SM
MD
LG