Dostupni linkovi

Moskovski sud kaznio Facebook i Google zbog propusta da izbrišu sadržaj zabranjen u Rusiji


Kazne dolaze usred šireg spora između Moskve i Google-a
Kazne dolaze usred šireg spora između Moskve i Google-a

Ruski sud izrekao je novčane kazne Facebook-u i Google-u zbog neuspeha u brisanju sadržaja koji Moskva smatra nelegalnim.

Moskovski Okružni sud u Taganskom 25. maja novčano je kaznio američkog giganta društvenih mreža Facebook novčanom kaznom u iznosu od 26 miliona rubalja (353.000 dolara). Taj slučaj obuhvatio je osam izveštaja o materijalu objavljenom na Facebooku za koji su ruske vlasti želele da ga ova društvena mreža ukloni.

Isti sud je 25. maja takođe izrekao tri odvojene kazne u ukupnom iznosu od oko 82.000 američkih dolara protiv američkog tehnološkog giganta Google-a. Sud je rekao da je Google proglašen krivim za „administrativne prekršaje“ i naloženo mu je da plati 2 miliona rubalja - ili oko 27.000 američkih dolara - za svako krivično delo.

Optužbe se odnose na objave za koje Rusija kaže da su podsticale maloletnike da se pridruže nesankcionisanim protestima u januaru, kada su ljudi širom zemlje izašli na ulice da podrže kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog nakon što je priveden.

Kazne dolaze usred šireg spora između Moskve i Google-a.

Ruski nadzorni organ za komunikacije 24. maja zapretio je da bi na kraju mogao usporiti Google-ov internet promet u zemlji ako ne uspe da izbriše sadržaj koji su ruske vlasti zabranile.

Rusija je već uvela kazneno usporavanje američke društvene mreže Twitter zbog odbijanja brisanja sadržaja zabranjenih od ruske vlade.

U aprilu je sud izrekao tri odvojene kazne protiv Twitter-a u ukupnom iznosu od oko 120.000 američkih dolara zbog optužbi da nije uspeo da izbriše zabranjeni sadržaj.

TikTok je ove godine kažnjen za slična krivična dela.

Moskva tvrdi da pokušava da obuzda zapadne tehnološke divove i ojača ono što naziva svojim Internet „suverenitetom“.

XS
SM
MD
LG