Dostupni linkovi

Ukinut pritvor optuženoj za terorizam u BiH


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, Sarajevo (15. juli 2021.)
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, Sarajevo (15. juli 2021.)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuo je pritvor Seni Hamzabegović, državljanki BiH optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i pomoć militantima terorističkih organizacija, saopšteno je iz Suda BiH u utorak (23. novembra).

Istovremeno su, kako se navodi u saopštenju, optuženoj privremeno oduzete putne isprave te uvedene zabrane napuštanja BiH i mjesta boravišta.

"Optuženoj se zabranjuje napuštanje grada Tuzle na čijem području ima prijavljeno prebivalište i adresu na kojoj će boraviti. Optužena ne može napustiti grad Tuzlu bez prethodnog odobrenja Suda izuzev ukoliko ga napušta da bi se pojavila u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH. Ukoliko je neophodno i hitno potrebno da napusti mjesto boravišta, optužena se može obratiti Sudu kako bi joj to eventualno bilo odobreno", navodi se iz Suda BiH.

U saopštenju se dodaje da će mjere trajati "dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude".

Optužnica protiv Sene Hamzabegović podignuta je 7. septembra 2021. godine. U pritvoru je od 20. maja 2021., jer se Tužilaštvo žalilo na prvobitno odluku Suda da se Hamzabegović brani sa slobode.

Uhapšena je 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Suđenje pred Sudom BiH počelo je 21. oktobra, a optužnica Senu Hamzabegović tereti da je od 2013. do 2018. godine nekoliko puta slala i nosila novac u Siriju.

Tužilaštvo BiH je na početku suđenja navelo da je Hamzabegović u Siriju putem banaka i transfera novac poslala u iznosu od 116.670 evra. Ističe se i da je novac u Siriju nosila i lično.

Ovim novcem su, tvrdi Tužilaštvo, finansirane terorističke aktivnosti, odnosno plaćani militanti, uglavnom državljani BiH, koji su se borili na strani terorističkih organizacija poput "Islamske države", Al-Nusra fronta i Džabat al-Nusre. Sve ove grupe su na prema listi Ujedinjenih naroda terorističke organizacija.

Prema optužnici, Hamzabegović je novac nosila ili slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je otišao u Siriju, iako je znala u koje svrhe će biti korišten.

Osim za plate državljanima BiH koji su se borili u Siriji, Tužilaštvo je na početku suđenja ustvrdilo kako će dokazati da je novcem kupovano oružje u Siriji.

Tužilaštvo je najavilo da će navedeno dokazati kroz iskaze svjedoka, vještaka, ali i kroz materijalne dokaze u vidu izvoda iz poslovnih banaka.

Na ročištu 11. novembra Tužilaštvo BiH je ponovilo da smatra da optužena treba ostati u pritvoru, dok je odbrana stava da su dovoljne mjere zabrane.

Inače, optužena ima državljanstvo BiH i Švicarske, gdje je živjela i radila do hapšenja.

Tužilaštvo je ovu činjenicu smatralo opasnošću da bi optužena mogla biti nedostupna organima BiH u slučaju da bude puštena na slobodu. Optužena je i ranije bila osuđena zbog ilegalnih prelazaka granice.

U BiH je pred Sudom BiH zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa, za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, financiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u sklopu terorističkih organizacija dosad osuđeno 46 osoba.

Trenutno 13 osoba izdržava kaznu zatvora za krivično djelo terorizma, a dvije osobe za krivično protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

XS
SM
MD
LG