Dostupni linkovi

Sud BiH raspisat će potjernicu za bivšim pripadnikom Vojske RS osuđenim za zločine u Višegradu


Sud Bosne i Hercegovine, Sarajevo 11. marta 2024. godine.
Sud Bosne i Hercegovine, Sarajevo 11. marta 2024. godine.

Sud Bosne i Hercegovine naredit će raspisivanje međunarodne potjernice za Vukadinom Spasojevićem, nekadašnjim pripadnikom Vojske Republike Srpske (RS), koji je nepravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu.

To je potvrđeno je iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) 12. marta.

Spasojević se 5. marta nije pojavio na izricanju provstepene presude kojom ga je Sud BiH osudio za zločine u logoru "Uzamnica" u Višegradu 1992. i 1993., a nakon izricanja presude nije pronađen ni na adresi stanovanja.

"Sud je izdao naredbu za lišenje slobode. Međutim, policija je konstatovala da on nije zatečen na adresi prebivališta. Shodno toj činjenici, Sud će po hitnom postupku izdati naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice", saopćili su iz Suda BiH.

Zajedno s Milomirom Đuričićem, ratnim upravnikom logora kod Višegrada, Sapasojević je, kao nekadašnji stražar u logoru "Uzamnica", optužen za zločin protiv čovječnosti i učešće u sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo u Višegradu.

Đuričić je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, a obojici je rješenjem Suda BiH određen pritvor. Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Đuričića i Spasojevića 9. decembra 2021. godine, a Sud BiH ju je potvrdio u januaru 2022.

Optužnica ih tereti da su učestvovali u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi. Terete se, uz ostalo, za fizičko i psihičko zlostavljanje, te prisiljavanje na seksualni odnos.

Prema presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su pripadnici Vojske RS ubili oko 3.000 višegradskih Bošnjaka u ratu od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG