Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv pripadnika Vojske RS za zločine u Višegradu


Zgrada Suda Bosne i Hercegovine, decembar 2021.
Zgrada Suda Bosne i Hercegovine, decembar 2021.

Protiv Milomira Đuričića i Vukadina Spaspojevića potvrđena je optužnica koja ih tereti za ratne zločine protiv nesprskog stanovništva na području Višegrada, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Suda BiH u utorak, 4. januara.

Iz Suda BiH ističu da se optuženi terete da su svjesno učestvovali u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva Opštine Višegrad na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

“Optuženi su zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, učestvovali u namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, prisiljavanju druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju, te drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja”, iznose u Sudu BiH detalje optužnice.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Đuričića i Spasojevića 9. decembra 2021. godine.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da se optuženi terete da su od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine u više navrata nezakonito zatvarali, mučili, zlostavljali i činili druga nečovječna djela prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine.

Terete se i za držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima.

Prema Tužilaštvu, Đuričić je postupao u svojstvu upravnika logora “Uzamnica” kod Višegrada, Spasojević kao stražar u tom logoru, a obojica su nekadašnji pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Sud BiH odredio je Đuričiću i Spasojeviću, 24. decembra 2021. godine mjere zabrane sastajanja i kontaktiranja na bilo koji način sa svjedocima u postupku.

Prema presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili oko 3.000 višegradskih Bošnjaka u ratu od 1992. do 1995. godine.

Jedan od najvećih zločina desio su se 14. juna 1992. godine, kada je specijalna vojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila više od 70 osoba, među njima i žene i decu, koji su živi spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Najmlađa žrtva je bila beba od dva dana.

Za zločine počinjene u Višegradu do sada je osuđeno 18 osoba, od kojih troje u Haškom tribunalu.

Ukupno je presuđeno 247 godina zatvorske kazne, a doživotna kazna zatvora izrečena je Milanu Lukiću, koji je uhvaćen u Argentini 2005. godine.

XS
SM
MD
LG