Dostupni linkovi

Zbog prijetnji svjedoku pritvor optuženom za ratne zločine u BiH


Sjedište Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu (ilustrativna fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je, na zahtjev državnog Tužilaštva, pritvor 52-godišnjem Dušanu Ćulibrku optuženom za ratne zločine u Bosanskoj Krupi, na sjeverozapadu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH u utorka, 15. februara.

Tužilaštvo BiH uputilo je zahtjev za ukidanje mjera zabrane i određivanje pritvora Ćulibrku, zbog informacija da je, uoči početka suđenja, bio u kontaktu sa zaštićenim svjedokom i od njega zahtjevao promjenu iskaza u svoju korist.

Radi se o suđenju na osnovu optužnice za ratne zločina na području Bosanske Krupe, koja se odnosi na ubistvo većeg broja osoba, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Lisac.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je u decembru 2020. godine optužnicu protiv Dušana Ćulibrka i Milorada Kotura zbog ratnih zločina na području Bosanske Krupe

Oni se terete za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA-e) uhapsili su Kotura i Ćulibrka 17. novembra 2020.

Za zločine počinjene na području Prijedora do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Ubijeno je ili nestalo više od 3.000 građana prijedorske općine, dok ih je oko 30 hiljada prošlo kroz logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Tužilaštvo BiH saopćilo je da, zajedno sa partnerskim institucijama za pružanje podrške svjedocima, poduzima aktivnosti kako bi se svjedocima i zaštićenim svjedocima u predmetima pružila zaštita zagarantirana zakonom.

Oranje krvavih drumova
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG