Dostupni linkovi

Optužnice za ratne zločine u Bosanskoj Krupi i Mrkonjić Gradu


Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka zbog ratnih zločina na području Bosanske Krupe na sjeverozapadu BiH.

Optuženi se terete za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA-e) uhapsili su Kotura i Ćulibrka 17. novembra.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 51 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem 191 materijalnog dokaza.

Za zločine počinjene na području Prijedora do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine. Ubijeno je ili nestalo više od 3.000 građana prijedorske općine, dok ih je oko 30 hiljada prošlo kroz logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BIH) podiglo je i optužnicu protiv Neđeljka Popovića, nekadašnjeg načelnika Službe javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić Grad.

On se tereti po zapovjednoj odgovornosti, za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, 1992. godine.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je Popović u junu 1992. godine, dozvoljavao pripadnicima SJB, vojnicima i drugima, ulazak u SJB Mrkonjić Grad kao i druge prostore, gdje su vršili premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela.

Optuženi se tereti da nije poduzeo nužne i razumne mjere, da kao nadređena osoba spriječi počinitelje u počinjenju ubistva i teškog zlostavljanja civila, te iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne za počinjene zločine.

Navode optužbe Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, među kojima i žrtava i oštećenih, te prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Obje optužnice proslijeđene su Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG