Dostupni linkovi

Mešanoviću šest godina zatvora za zločine nad srpskim i hrvatskim zatočenicima


Zgrada Suda BiH

Sud BiH osudio je pravosnažno Šerifa Mešanovića na šest godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske i hrvatske nacionalnosti zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku, dvadesetak kilometara od Sarajeva.

Zločin je počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

Optuženi Šerif Mešanović je oglašen krivim što je u svojstvu upravnika logora u magacinima u kasarni „Krupa“ u Zoviku, u periodu od juna 1992. godine do sredine 1994. godine, zajedno sa Bećirom Hujićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Halidom Čovićem i Nerminom Kalemberom, omogućio i organizovao zatvaranje i zlostavljanje civila srpske i hrvatske nacionalnosti.

Zločin se odnosi na period od maja 1992. do januara 1996. godine.Optužnica ga tereti da je namjerno i teško, suprotno međunarodnom pravu, uskraćivao osnovna prava pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti i to na način da je vršio nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, te prisiljavanje na prinudni rad, na koji način je postupao u suprotnosti sa članom 3. stav 1. tačke a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.08.1949. godine.

Istom presudom optuženi je oslobođen optužbe za pojedine inkriminacije kako je to naznačeno u izreci presude, kojima bi počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. KZ BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH i u vezi sa članom 29. KZ BiH.

U obnovljenom sudskom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

Kaziću je izrečeno deset, Hujiću i Fadilu Čoviću osam godina, Mirsad Šabić osuđen je na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo.

Mustafa Đelilović, bio je bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva.

Nezir Kazić, bio je komandant Devete brdske brigade Armije BiH, a Fadil Čović je obnašao dužnost načelnika Stanice javne sigurnosti Hadžići.

Upravnik logora "Silos" bio je Bećir Hujić.

Mirsad Šabić, obavljao je dužnost komandira policije u Pazariću, a Halid Čović je bio zamjenik upravnika logora "Silos".

Šerif Mešanović, obnašao je dužnost upravnika logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku.

Stražar u logosu "Silos" bio e Nermin Kalember.

Ovo suđenje je počelo 2012. godine.

XS
SM
MD
LG