Dostupni linkovi

Za ratne zločine u okolini Sarajeva osuđena šestorica optuženih


Ovo suđenje je počelo 2012. godine.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je 10. juna šestoricu optuženih za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske i hrvatske nacionalnosti zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku, dvadesetak kilometara od Sarajeva. Zločin je počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

U obnovljenom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

Kaziću je izrečeno deset, Hujić i Fadil Čović su osuđeni na po osam godina, Mirsad Šabić na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo.

Sud BiH će optuženom Šerifu Mešanoviću izreći presudu 11.juna.

Mustafa Đelilović, bio je bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva.

Nezir Kazić, bio je komandant Devete brdske brigade Armije BiH, a Fadil Čović je obnašao dužnost načelnika Stanice javne sigurnosti Hadžići.

Upravnik logora "Silos" bio je Bećir Hujić.

Mirsad Šabić, obavljao je dužnost komandira policije u Pazariću, a Halid Čović je bio zamjenik upravnika logora "Silos".

Šerif Mešanović, obnašao je dužnost upravnika logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku.

Stražar u logosu "Silos" bio e Nermin Kalember.

Ovo suđenje je počelo 2012. godine.

XS
SM
MD
LG