Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv tri pripadnika Ravnogorskog pokreta


Skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu, mart 2019.
Skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu, mart 2019.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je optužnicu koja tereti Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, za počinjenje krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, potvrđeno je u petak, 5. januara iz tog Suda za Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo BiH je protiv njih podiglo optužnicu 10. decembra prošle godine, kojom ih tereti da su u martu 2019. na okupljanju u Višegradu a kasnije i na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, učestvovali u postrojavanju pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Optuženi se terete da su tada svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

U optužnici se navodi da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i Aleksić učestvovali u postrojavanju korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Sladojević i Aleksić su optuženi da su na tom mjestu iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, puštali i pjevali pjesme koje izražavaju prijetnju ili nasilje, a Lečić da je započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a tekst izražava prijetnju ili nasilje.

Time su izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

XS
SM
MD
LG