Dostupni linkovi

Pripadnici četničkog pokreta ponovo u Višegradu


Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu 2018.

Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog četničkog pokreta i ove su se godine okupili u Višegradu, kako bi u ovom gradu u Bosni i Hercegovini obeležili godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata.

Crne vojne uniforme, prateća ikonografija i muzika uznemirili su Bošnjake, povratnike na području opštine Višegrad, prenosi Glas Amerike.

„Nakon skoro 30 godina od kraja rata u Bosni i Hercegovini i strašnih zločina na području Višegrada, svake godine Ravnogorski pokret vrši postrojavanje. Predstavnici vlasti, a prvi ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić, šuti i bilo šta da kažem, je suvišno. Bruka i sramota je da se četnicima dozvoljava postrojavaju i nije mi jasno kako im na granici sa Srbijom dozvole da uđu“, rekla je za Glas Amerike predsednica Udruženja „Višegrad 92“ Hedija Kasapović.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je za BHRT da se ne smatra odgovornim za okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, te da u Bosni i Hercegovini mnoge stvari treba urediti zakonom. Ovakva okupljanja, naveo je Mektić, nisu u nadležnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

“Osuđujem sve retrogradne snage koje u sebi iskazuju određenu vrstu nacionalnog, vjerskog ili bilo kojeg drugog radikalizma i ektremizma”, rekao je Mektić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da "besprizorno i anticivilizacijsko" okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta budi još uvek sveža sećanja na 90-te godine prošlog veka kada su četnička ideologija, rasizam i hegemonizam bili osnova "brutalne agresije na medjunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu", saopštio je Zvizdićev kabinet.

Zvizdić je pozvao Tužilaštvo i druge nadležne institucije BiH, a posebno MUP Republike Srpske, Ministarstvo bezbednosti BiH i Graničnu policiju BiH da hitno reaguju i da daju potrebne odgovore ko je organizovao i kako je došlo do "prekograničnog" okupljanja četnika, te da preduzmu "potrebne aktivnosti kako bi organizatori i učesnici bili kažnjeni, a ovakva preteća i zlokobna okupljanja zabranjena".

Na okupljanje četničkog pokreta reagovale su ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

"Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu potrebne korake, da djeluju zbog ovakvih prijetnji i pozovu na odgovornost", navela je Američka ambasada na svom Twitter profilu.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na Twitteru je napisao da je šokiran prizorima iz Višegrada.

XS
SM
MD
LG