Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane Draganu Mektiću


Dragan Mektić
Dragan Mektić

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je, u četvrtak, 6. februara, ročište o određivanju mjera zabrane Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine i aktuelnom poslaniku Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.

Senka Nožica, advokatica Dragana Mektića za Radio Slobodna Evropa kaže da je održano ročište po prijedlogu mjere Tužilaštva BiH nakon potvrđene optužnice i u odnosu na njenog branjenika Dragana Mektića predložena je mjera zabrane kontakta sa svjedocima i javnog istupanja.

„Ročište je održano. Protivili smo se jednoj drugoj mjeri, ali ne postoji ni osnovana sumnja da je on počinio djelo a ne postoje ni razlozi za izricanje nijedne od ovih mjera. Odluku Suda BiH očekujemo, dakle sada neće više biti ročišta po tim mjerama, nego očekujemo odluku Suda i onda ćemo vidjeti u kojem pravcu će dalje ići postupak. Istovremeno još teče rok za prigovore po optužnici - hoće li Sud BiH odbiti optužnicu po našim prigovorima, ako je odbije, vratiće je Tužilaštvu, ako je ne odbije, zakazuje ročište za izjašnjenje o krivnji“, rekla je Nožica.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mektića 30. decembra 2019. godine u slučaju u kojem njega i još tri službenika Ministarstva sigurnosti BiH tereti za zloupotrebu položaja i korupciju u provedbi jednog od projekata koji u BiH finansira Evropska unija (EU).

Navodi optužnice

U saopštenju za javnost Suda Bosne i Hercegovine, koje je objavljeno takođe 6. februara, navodi se da je ova pravosudna institucija potvrdila 17. januara optužnicu u predmetu Dragan Mektić i dr. u kojoj su, pored bivšeg ministra sigurnosti, osumnjičeni Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

„U optužnici se navodi da su optuženi u okviru realizacije 'Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore' kao odgovorna lica u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine i odgovorno lice u pravnom licu Institut za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja i time pribavili korist sebi i drugome, nanijeli štetu i teže povrijedili prava drugoga, svako od njih u okviru svojih ovlaštenja i to: Dragan Mektić u svojstvu ministra sigurnosti BiH, Igor Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samir Agić u svojstvu pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH i člana Projektnog tima/odbora na 'Projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore'; Edin Garaplija u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o, Sarajevo“, navodi se u saopštenju za javnost Suda Bosne i Hercegovine.

Prethodno su iz Delegacije EU u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli kako ne mogu komentarisati procese koji su u toku u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Transparency Internationala (TI) u BiH da dostavi kopiju optužnice protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ostalih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Zbog velikog interesovanja javnosti za taj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TIBiH je, kako navode, tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u tom slučaju nema javnog interesa.

"Nakon obavljenog ispitivanja javnog interesa u smislu člana 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama, utvrđeno je da objavljivanje traženih informacija nije od javnog interesa", stoji u odgovoru Tužilaštva BiH. Još se navodi da bi objavljivanje tih informacija "izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala“.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Odgovor Mektića

Dragan Mektić, aktuelni poslanik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Radio Slobodna Evropa je, 30. decembra 2019. godine, na molbu da prokomentariše optužnicu, ustvrdio da se radi o osveti, te podsjetio kako je već pet godina govorio o kriminalu i korupciji, te nepotizmu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prozivajući glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić.

"Potpuno sam bio svjestan da su prevrnuli hiljadu stvari ne bi li se meni osvetili i da su išli direktno da pokušaju meni da se osvete. Uhvatili su se jedne stvari koja je čista nebuloza, jednog projekta koji je doniran od strane Evropske unije i koji je realizovan. Reviziju je poslije izvršila nezavisna revizorska kuća koju je angažovala Evropska unija i koja je dala pozitivan izvještaj", naveo je Mektić.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je za RSE krajem decembra da su, prema navodima optužnice, njih četvorica "zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine".

"Dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a kojeg finansira Evropska unija u BiH", naveo je tada Grubešić.

Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

XS
SM
MD
LG