Dostupni linkovi

Nakon hapšenja Debevec suspendovan sa pozicije predsjednika Suda BiH


Suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec, 18. januar 2023.
Suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec, 18. januar 2023.

Ranko Debevec je suspendovan sa pozicije predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, odlučila je 20. decembra prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za sudije.

Ova odluka stupa na snagu 21. decembra.

Debevec je uhapšen prije dva dana u Sarajevu. Pored njega je uhapšen i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koji se, inače, nalazi pod američkim sankcijama.

Tužilaštvo BiH ih tereti zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda Bosne i Hercegovine i zaposlenih u Tužilaštvu BiH koji su radili u određenim istragama i predmetima, potvrdio je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, na konferenciji za novinare 19. decembra.

"Prisluškivanje se odnosi na predmete organizovanog kriminala. Nemamo dokaza da su vršena prisluškivanja prema političkim partijama ili drugim licima", rekao je Kajganić 19. decembra.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na period 2020. godine i "radi se o krivičnim djelima zloupotrebe položaja".

Glavni tužilac Tužilaštva BiH je rekao i da je uhapšena advokatica Vasvija Vidović zbog, kako je rekao, osnova sumnje "sprečavanje dokazivanja krivičnog djela".

"Na osnovu do sada prikupljenih dokaza, najvjerovatnije će biti podnesen prijedlog jednomjesečnog pritvora", kazao je Kajganić.

Debevec i Mehmedagić su u utorak popodne, nakon jednodnevnog zadržavanja u SIPA-i, predati u nadležnost Tužilaštva BiH, koje treba odlučiti o tome da li će im biti određen pritvor.

Ko može naslijediti Debevca?

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na sjednici 20. decembra zaključilo da Debevec nema zamjenika i da će Sud BiH dobiti vršioca dužnosti predsjednika, ukoliko Debevec bude suspendovan.

Njega bira Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Do tada, kako je izjavila zamjenica predsjednika VSTV-a Sanela Gurušanović Butigan, postoje šefovi odjeljenja koji mogu da potpisuju odluke.

XS
SM
MD
LG