Dostupni linkovi

Gradonačelnik Subotice: Efikasna reakcija policije nakon incidenta


Grad Subotica, oktobar 2020.
Grad Subotica, oktobar 2020.

Policijska uprava efikasno je reagovala u slučaju napada na građanina Subotice hrvatske nacionalnosti, izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik tog grada na severu Srbije.

Kako je 9. avgusta saopšteno na sajtu Grada Subotice, on je naveo da je osumnjičeni za napad na nacionalnoj osnovi brzo otkriven i da su relevantne informacije prosleđene nadležnom tužilaštvu.

„Siguran sam da će tužilaštvo u zakonskom roku obaviti svoj deo posla kako bi pravda bila zadovoljena“, naveo je Bakić.

On je dodao da svaku pojavu nacionalne netrpeljivosti Grad Subotica najoštrije osuđuje ali je izrazio zabrinutost zbog medijskih navoda o pomenutom slučaju u kom je Subotičanin Z. B. Prijavio da je fizički napadnut i vređan zbog svoje hrvatske nacionalne pripadnosti, zajedno sa članovima porodice koji su državljani Hrvatske.

"Zabrinjavajuće je izveštavanje, posebno u Hrvatskoj, u kom se izražava sumnja u institucije Srbije, a odgovornost za incident pripisuje čak i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To odlučno odbacujemo, pozivajući Subotičane da ne dozvole da im bilo ko podriva poverenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova", naveo je, između ostalog, Bakić.

On je dodao da je, kako se izrazio, napadnuto saopštenje Policijske uprave (PU) u Subotici u kom je navedeno da je povod za incident bio sukob oko parkiranja.

"Ni u jednom trenutku subotička policija nije negirala da je Z. B. prijavio i uvrede na nacionalnoj osnovi, kao i fizički kontakt. Dakle, PU Subotice nije nikoga obmanjivala. Smatram da je važno da se to konstatuje jer je od velikog značaja da Subotičani imaju puno poverenje u svoje organe reda i zakona", saopštio je Bakić.

On je apelovao na Subotičane da ne dozvole da stanovništvo multietničkiog grada zavade izolovani incidenti i konstatovao da je za afirmaciju i snaženje hrvatske zajednice u Srbiji u proteklih nekoliko godina urađeno više nego u tri prethodne decenije.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji saopštilo je 6. avgusta da je pripadnik hrvatske zajednice u Srbiji fizički napadnut četiri dana ranije u Subotici. Kako se navodi u saopštenju HNV-a, 4. avgusta Vijeću je prijavljeno da je u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51) stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. HNV je saopštio da je napadač prethodno prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kom su se nalazili rođaci Z. B., od kojih su petoro državljani Hrvatske sa prebivalištem u toj državi, i izrekao im uvrede na nacionalnoj osnovi.

XS
SM
MD
LG