Dostupni linkovi

HNV: Muškarac u Subotici napadnut na nacionalnoj osnovi


U Hrvatskom nacionalnom vijeću kažu da dodatno zabrinjava to što se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica
U Hrvatskom nacionalnom vijeću kažu da dodatno zabrinjava to što se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica

Pripadnik hrvatske zajednice u Srbiji fizički je napadnut 2. avgusta u Subotici, saopštilo je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju HNV-a, 4. avgusta Vijeću je prijavljeno da je dva dana ranije u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51) stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju.

HNV dodaje da je napadač prethodnio prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kom su se nalazili rođaci Z. B, od kojih su njih petoro državljani Republike Hrvatske sa prebivalištem u Hrvatskoj.

“Napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu poručujući im kako će ‘poklati sve ustaše’ i psujući ‘majku ustašku’. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede”, saopštilo je HNV.

Kako se navodi, napadnuti je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj ali Z. B. nije dobio zapisnik sa uviđaja.

“Osuđujemo ovakav brutalan napad na etničkoj osnovi i otvoreno stajemo u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Ističemo da je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima”, saopštio je HNV.

To krovno telo hrvatskoga naroda u Srbiji od policije i tužilaštva, kako je navedeno, očekuje hitnu i primerenu reakciju kako bi se žrtva i napadnuti zaštitili i kako bi se pokazalo da je Srbija sigurna država za njene građane drugih nacionalnosti.

“Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Srbiji”, saopštilo je Hrvatsko nacionalno vijeće i pozvalo institucije Srbije da pokažu da mogu da rade svoj posao kako to predviđa zakon.

“Adekvatnim postupanjem spriječio bi se i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Darko Baštovanović, predsednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije povodom ovog događaja nije se javno oglasilo.

XS
SM
MD
LG