Dostupni linkovi

Vlada neće udovoljiti svim zahtevima studenata


Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
U nameri da ostvare zakonom predviđena prava studenti Univerziteta u Beogradu blokirali su u petak centar srpske prestonice, što je na trenutak izazvalo saobraćajni kolaps, ali i podsećanje na studenstke proteste devedesetih godina.

"Dole, dole, dole školarine", odjekivalo je ranog prepodnevna beogradskim ulicama, podsećajući na trenutak na srpsku prestonicu devedesetih godina prošlog veka. Studenti dva državna univerziteta su protestnom šetnjom i kratkom blokadom centralnih gradskih ulica zahtevali između ostalog upis naredne godine studija o trošku budžeta.

"Imamo maksimalan broj bodova a ne možemo da upadnemo u budžet, a čak imamo i visoke proseke. To nam ništa neznači."


Predstavnicima studenata Univerziteta u Beogradu državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović, iako smatra da su zahtevi studenata racionalni i odmereni, rekao je neće biti moguće udovoljiti svim zahtevima.

"Uveren sam da ćemo naći rešenje danas i mi ćemo učiniti sve da kažemo šta je maksimum koji Vlada može jednostavno da ponudi jer,sve vreme moramo biti svesni da postoji ograničenja u potrošnji, tako da i dans se neće moći sve rešiti. Znači problema u viskom obrazovanju ima puno, u toku dana će se praktično pripremiti odgovor za sastanak koji ide sa studentima."

Studenti su, uporno iščekujući vladin odgovor, šetajući gradskim ulicama zastali ispred zgrade Vlade Srbije, uzvikujući "lopovi, lopovi".

"S obzirom da smo imali pet šest sastanaka i da nikada ništa nije rešeno, čak u sredu je samo konstatovan problem.Dakle bilo bi ishitreno da kažem bilo šta bimogao očekivati, jer studenti su jako ogorčeni pregovorima sa ministarstvom, predstavicima vlade i ministarstva finansija."


Reforma sa grejs periodom


Studenti već nekoliko dana protestuju ispred Vlade Srbije tražeći između ostalog da se studentima koji imaju 48 i više bodova omogući budžetsko finansiranje. Vladimir Smuđa, student prodekan:

"Sve zahteve koje smo postavili, nećemo odustati ni od jednog. Spremni smo na kompromis.Znači zahtevi su da studenti koji imaju uslove za zbrini i koji imaju 48 bodova i nisu ušli u budžetsko proširenje bude plaćena školarina za narednu školsku godinu.Da se e propišu kvote za doktorsk, da se prošire kvote za mester za one koji su to tražili i da se smanji cena grejanja koje fakulteti u Beogradu plaćaju."


Istoričar Nikola Samardžić, danas profesor beogradskog univerziteta, sredinom devedesetih je bio na studenstkim protestima. On kaže da se u ovakvim protestima, kada se parališe milionski grad i studenti i Vlada moraju pokazati više rezumevanja..

"U toku je jedna refroma koja bi trebalo da podrazumeva grejs period i za studente i za nastavnike univerziteta i za celo društvo. Takve blokede su opravdane kad se zahtevevaju velike, izuzetne promene u društvu i bili smo svedoci takvih zahteva 96 i 97 godine. Danas se suočavamo sa veoma praktičnim generacijama, koje pred sobom nemaju tako visoke ciljeve i ti nije samo karaktetristika studenata u Srbiji."


Organizatori studentskog protesta najavili su da će ukoliko na razgovorima sa predstavnicima Vlade ne bude postignut dogovor, ponovo ostati ispred zgrade u Nemanjinoj ulici do minut pre ponoći.

Ministarstvo prosvete predložilo je na pregovorima u sredu da za studente koji su u protekloj školskoj godini osvojili od 48 do 59 bodova ono plati 20 odsto školarine, 40 odsto da plate sami studenti i preostalih 40 odsto fakulteti. Za studente je taj predlog bio neprihvatljiv.

Studenti Beogradskog univerziteta zahtevaju smanjenje školarina, poboljšanje uslova za obrazovanje i mogućnost da im se olakša upis za narednu godinu studija.
XS
SM
MD
LG