Dostupni linkovi

Vlada nije udovoljila zahtevima studenata


Protest studenata
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


Delegacija studenata beogradskog Univerziteta ni posle jednoipočasovnih razgovora sa predstavnicima Vlade, Ministarstava prosvete i finansija večeras nije postigla dogovor o ispunjavanju zahteva za upis naredne godine studija o trošku budžeta, tako da nastavljaju protest, a razgovori će biti nastavljeni u petak, 27. novembra.

Posle razgovora u Vladi jedan od organizatora protesta student Vladimir Smuđa rekao je novinarima da na sastanku nije postignut nikakav dogovor, a jedino je odlučeno da se razgovori nastave u 27. novembra, kojima će prisustvovati predstavnici Univerziteta u Beogradu i predstavnici grada Beograda.

"Nastavljamo proteste dok ne budu ispunjeni svi naši uslovi", istakao je Smuđa i najavio da će se studenti večeras dogovoriti kako će protest dalje biti organizovan.

On je pozvao građane da im se pridruže, jer, kako je rekao, Vlada svojim studentima ne može da obezbedi sredstva za studiranje.

Studenti su i posle razgovora ostali ispred zgrade Vlade, a odblokirana je Nemanjina ulica, ulica Kneza Miloša i Brankov most, koji je bio blokiran danas na 30 minuta. Oko 1.500 visokoškolaca prethodno se okupilo ispred zgrade Vlade Srbije sa porukom da neće odustati od protesta dok im vlast ne ispuni zahteve.

Studenti Beogradskog univerziteta zahtevaju smanjenje školarina, poboljšanje uslova za obrazovanje i mogućnost da im se olakša upis za narednu godinu studija.





Studenti su u Nemanjinoj ulici od vlade zahtevali hitno ukidanje reformi sistema za visoko obrazovanje. Vladimir Smuđa, student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, izjavio je za naš radio da je najvažniji zahtev da država plati školarinu svima koji ostvare uslove za upis godine, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu, kao i onima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje:

"Stvar je u tome što se dešava da student koji u zbiru ukupno ima, na primer, 127 bodova, je na budžetu… A da student koji je prethodnih godina „čistio“ svaku godinu, a u ovoj godini recimo uspeo da ostvari recimo samo 40, ima u zbiru 160 bodova a nije na budžetu. Znači, on ima tri ili četiri ispita manje do kraja i nije na budžetu, a student koji je možda kalkulisao, pa svake godine ostvarivao zakonski minimum, jeste na budžetu."
Studenti ipak tvrde da se do sada pokazalo da ministarstvo jednostavno nema sluha za njihove potrebe

Prethodnih nekoliko nedelja studenti su pokušavali da nađu rešenje u razgovorima sa predstavnicima Ministarstva prosvete, ali pregovori nisu dali rezultat. Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, izjavio je za RSE da je sa studentima razgovarano o ukupno četiri zahteva, i da je samo jedan ostao nerešen, ali i dodao da su male šanse da on u potpunosti bude ispunjen:

"Ostala je ta poslednja podvarijanta zahteva studenata, da za one koji imaju dovoljan broj bodova država u celosti plati školarinu za narednu školsku godinu. Mi smo se konsultovali sa vladom i Ministarstvom finansija i ponudili predlog koji je finasijski održiv. A to je da dvadeset odsto tog iznosa finansira država, da 40 odsto plate studenti, i da se za ostalih 40 odsto fakulteti odreknu uplata i da praktično to bude njihova investicija."

NEĆEMO ODUSTATI

Studenti ipak tvrde da se do sada pokazalo da ministarstvo jednostavno nema sluha za njihove potrebe:

"Do sada su gledali da nas se otarase kako god mogu. U suštini ovo studiranje po „bolonjskom“ sistemu ne odgovara nikome, naročito sada nama jer je u prvi plan istaknuto to da školovanje više nije besplatno nego da sve mora da se plati. Otprilike, kao, školovanje je privilegija bogatih a ne ono što bi svi mi trebalo da zaslužujemo."

Studenti insistiraju na hitnom rešavanju ukupno šest pitanja; to su zbirni upis na teret budzeta, propisivanje kvota za doktorske studije, odobravanje prosirenja budzetske master kvote, niže cene grejanja za fakultete, kao i da se reši problem na Fakultetu likovnih umestnosti na kom su treću godinu studenti upisali po starom zakonu, a onda su bez obavestenja prebačeni na novi program. Smuđa, jedan od lidera protesta kaže da pogađanja sa vladom neće biti:

"Mi ni od čega nećemo odustati. Dok nam ne ispune svih šest zahteva mi ćemo protestovati. Ovih zahtevi tiču se oko 15.000 studenata iz cele Srbije i u njima ćemo istrajati."


Za kraj, studenti su vladi jos jednom poručili šta žele

"Bolje uslove za studiranje, manje školarine, manje troškove, i manje bodova za upis!"

Protest studenata u Beogradu podržali su studenti iz Zagreba i Beča, kao i razna udruženja radnika iz Srbije.
XS
SM
MD
LG