Dostupni linkovi

Studenti u RS: Ako se zahtjevi ne ispune, iseljavamo se


Predstavnici studenata, 10. jun 2013.
Predstavnici studenata, 10. jun 2013.
Studenti Banjalučkog univerziteta za 12. juni najavili su proteste. Ovi protesti neće imati samo za cilj rješavanje nekih zahtjeva za poboljšanje studentskog standarda već će biti usmjereni protiv ukupnog lošeg stanja u društvu. Ukoliko se naši zahtjevi ne usvoje, iseljavamo se, poručuju studenti, koji se u ponedeljak nisu pojavili ni na razgovoru kod predsjednika RS Milorada Dodika.

Prvi zahtjevi banjalučkih studenata bili su usmjereni na rješavanje problema u Studentskom centru „Nikola Tesla“ i izgradnju četvrtog paviljona, koji im godinama obećava vlast. Akcija pod nazivom „Gužva nam je“, međutim, imaće i širi značaj.

Nenad Radović ispred Saveza studenata Univerziteta u Banjaluci saopštio je da će protesti, koji će se održati 12. juna, biti i zbog lošeg stanja u društvu koje je, kako je rekao, zavladalo zbog letargije u društvu koje je nametnula vladajuća elita.

„Konačno je vrijeme. Mislim da smo došli do jednog stadijuma da više ne možemo i nemamo gdje dalje. Tražimo da se krene u rješavanje ostalih društvenih problema, da se riješe zaostala ubistva, prvenstveno Srđana Kneževića i Milana Vukelića i Željka Markovića, da se krene u obračun sa građevinskom mafijom, i sa svakom drugom mafijom, kriminalom i korupcijom koji izjedaju ovo društvo“, naveo je Radović.

Cvijanović: U petak zaključci o blokadi zgrade bh. institucija

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u ponedeljak da je materijal za posebnu sjednicu Narodne skupštine u vezi sa blokadom objekta zajedničkih institucija BiH već pripremljen i da bi NS RS već 14. juna trebala definisati sve buduće korake kad je u pitanju ponašanje predstavnika RS u zajedničkim organima BiH.

˝Analizirajući sve podatke do kojih smo došli, dobili smo potvrdu za sve ono što smo ranije govorili, a to je da je u pitanju jedna orkestrirana kampanja koja je vođena tamo i sasvim je jasno da nema nikakve veze sa jedinstvenim matičnim brojevima. Sasvim je jasno da je postojala namjera da se kriza prelije na Republiku Srpsku˝, ističe Cvijanović.

Studenski protesti najavljeni za srijedu 12. juna prema riječima Cvijanovićeve jesu legitimno pravo svakog građanina da javno iskaže svoje nezadovoljstvo, ali da zahtjevi studenata ulaze u domen politike.

Potpredsjednik Studentkog parlamenta u Banjaluci Siniša Srdić naglasio je da su se po prvi put sve studentske organizacije Banjalučkog univerziteta ujedinile i da su 9. juna potpisale memorandum pod nazivom „Studentski pokret za bolje sutra“:

„Ovo je prvi put otkad ja znam da su sve studentske organizacije zajedno krenule u ovu priču. Akcija ’Gužva’ nam je prerasla u jedan bunt, kojim mi želimo ne samo da riješimo svoje studentske probleme nego i one mnogo veće.“

Osim izgradnje četvrtog paviljona Studentskog doma u Banjaluci, studenti će na protestima zatražiti i punu provođenje Zakona o studentskom standardu, smjenu ministra prosvjete RS Gorana Mutabdžije, te oštru boru protiv kriminala i korupcije, saopštio je predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak.

„Mi u srijedu branimo RS od kriminala i korupcije, kabadahija, feudalaca, vlastelina, krupnog kapitala i onih koji misle da je RS njihova privatna prćija“, istakao je Dronjak.

Između ostalog, studenti će zatražiti i isključenje iz SNSD-a Rajka Vasića, koji je 9. juna podnio ostavku na mjesto izvršnog sekretar vladajuće stranke. Vasić je izazvao gnjev studenata i javnosti nakon što je na svom privatnom blogu studente koji su u četvrtak protestovali u Banjaluci nazvao kopiladima.

Ne želimo političke stranke, iza nas je muka

Zanimljivo je i da se studenti nisu u ponedeljak pojavili na sastanku na koji ih je pozvao predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da je jedini opravdani zahtjev studenata izgradnja četvrtog paviljona.
Milorad Dodik na konferenciji za novinare, 10. jun 2013.
Milorad Dodik na konferenciji za novinare, 10. jun 2013.

„Ovih dana ćemo im odgovoriti na sve njihove zahtjeve. Mislimo da su zahtjevi koje iznose više politički motivisani i dani koji dolaze pokazaće da je to više političko okupljanje nego što se tiče realnih zahtjeva u vezi s pitanjima studentskog standarda. Da je u pitanju studentski standard, onda bi ovdje tražili izmjene Zakona o studentskom standardu, a ne bi tražili da se taj zakon ne mijenja. Tu postoje još neki zahtjevi vezano za organizaciju navodno javne ustanove Studentski grad, i to je trebalo danas da se rješava u okviru našeg razgovora na koji oni nisu došli“, izjavio je Dodik.

Nikola Dronjak odbacio je sve optužbe predsjednika RS pozvavši da se mirnim studentskim protestima pridruže i svi građani koji su nezadovoljni stanjem u društvu:

„Ne želimo političke stranke, ne želimo da iko kupi lovorike sa našega skupa, jer mi smo apolitični i iza nas ne stoji ni Filip Riker ni Aleksandar Vučić, nemamo veze sa protestima u Sarajevu. Jednostavno - iza nas stoji muka. Iza nas stoji ovaj zid - i mi dalje više ne možemo.“

Ukoliko vlast ne prihvati studentske zahtjeve, Nenad Radović najavio je iseljavanje svih studenata u druge zemlje.

„Zatražićemo azil kompletno svih 40.000 studenata iz RS. Ako mi njima ne trebamo, pa ne treba ni nama ova država - ima ih i boljih na svijetu“, rekao je Radović.

Studentski protesti počeće u srijedu šest minuta do 12 sati, okupljanjem u studentskom kampusu, a završiće se nakon šetnje ulicama grada pred zgradom vlade RS.n Banjalučki studenti naglasili su da vlast na njih već vrši pritisak, ali i dodali da oni od protesta neće odustati dok ne počne izgradnja četvrtog paviljona:

„Ali predsjednik Republike mora jednu stvar da zna: da nas ne mogu kupiti, ne mogu nas ucijeniti i ne mogu uplašiti. Ja očekujem, i već smo imali napade, provjeravli su danas na fakultetu šta smo, gdje smo, šta polažemo, pojedine su roditelje zvali, zovu nas iz MUP-a da kažu kako imamo neke neplaćene prelaske preko ceste u nekoj ulici, ja više i ne znam gdje - i pokušavaju na taj način da nas uplaše. Gospodo, iza ovoga stoje 23 studentske organizacije. I morate znati ako spriječite mene - Nikolu Dronjka, Nenada Radovića, Radomira Jerkića, Igora Macanovića ili Sinišu Srdića, nećete spriječite hiljade mladih ljudi.“
XS
SM
MD
LG