Dostupni linkovi

Studenti potukli kompanije i napravili prvi android sat


Androidly
Androidly
Grupa indijskih studenata, od kojih jedan ima samo 17 godina, potukla je velike kompanije poput Applea, Googlea i Sonyja napravivši prvi "pametni sat" na svijetu.

Sat su nazvali Androidly, a uređaj ima ugrađen Bluetooth, GPS, Wi-Fi i kameru.
Sadrži 16 GB prostora za pohranu podataka, a ima utor i za SIM karticu. Koštat će nekih 170 eura.

Iako su kompanije poput Pebblea i Sonyja napravile satove koji se mogu bežično povezati sa mobitelima, Androidly je prvi pametni sat koji dolazi sa potpuno integrisanim operativnim sistemom i SIM karticom. Androidly pogoni starija verzija Androida, 2.2 Froyo, a ima ekran od dva inča i kameru od dva megapiksela.

Zvučnik, kamera i mikrofon su ugrađeni u uređaj koji se može koristiti i za pohranu podataka putem USB-a te punjenje drugih mobilnih telefona.

Androidly je djelo četvorice indijskih studenata Ankita Pradhana, Pavneeta Singha Purija, Apurve Sukanta i Siddhanta Vatsa.

"Postoje slični proizvodi na tržištu, ali se oni uglavnom sinhronizuju sa smartphoneom i nisu zasebni telefoni. Mi smo smjestili Android na znatno manju ploču i napravili telefon nosiv na ruci", rekao je Sukant.

Uređaj se može naručiti putem interneta u crnoj ili bijeloj boji, a košta 170 eura.

Već neko vrijeme kruže glasine da i Apple razvija sličan uređaj, ali je kompanija odbila da komentariše svoje planove. Također, i Google već neko vrijeme istražuje ovu oblast.
XS
SM
MD
LG