Dostupni linkovi

Strugar na slobodi


Strugar sa advokatima, po povratku u Podgoricu
Strugar sa advokatima, po povratku u Podgoricu

Penzionisani general JNA Pavle Strugar, kojeg je Haški tribunal osudio na sedam i po godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, nakon odslužene dvije trećine kazne vratio se danas u Podgoricu.

Na aerodromu su ga uz advokate dočekali porodica, prijatelji i mediji. Bez obira što od predstavnika države nije bilo nikog, Strugar se zahvalio Crnoj Gori.

U 14 sati direktnim letom iz Haga penzionisani general Pavle Strugar, nakon odležane dvije trećine kazne u Sheveningenu, stigao je u Podgoricu. Nakon pozdravljanja sa advokatima, porodicom i prijateljima, na interesovanje brojnih medija Strugar je kratko rekao:

"Došao sam na slobodu, došao sam u svoju Crnu Goru, a vrijeme je bilo dugo, da sam bar ranije, ali sad sam srećan, još ću biti srećniji kad vidim cijelu porodicu. Hvala vam, hvala Crnoj Gori. Pozdravljam te Crna Goro."

Iako se zahvalio Crnoj Gori, Strugara na aerodromu nije dočekao niko od predstavnika države.

Podsjetimo, predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson prihvatio je Strugarov zahtjev da bude ranije pušten na slobodu. Robinson je u odluci naveo da Strugaru ističe dvije trećine izdržane kazne, čime se prema pravilniku suda stiču uslovi za njegovo oslobađanje. U obzir je, kako je saopšteno iz Tribunala, uzeto i Strugarevo loše zdravstveno stanje. Pavle Strugar se u oktobru 2001. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, koji ga je 2005. osudio na osam godina zatvora zbog "minobacačkog napada na istorijsko jezgro Dubrovnika za koje je snosio komandnu odgovornost". Tu kaznu sud je u julu prošle godine smanjio za šest mjeseci.

Strugara dočekala porodica
I dok se penzionisani general Strugar vraća sa izdržavanja kazne, istovremeno će krajem marta u Višem sudu u Bijelom Polju početi suđenje za ratni zločin protiv njegovog sina Predraga, čiji je advokat kao penzionisanom generalu, Goran Rodić. I mlađi Strugar optužen je za zločin protiv civilnog stanovništva u slučaju Kaluđerski Laz.

U vrijeme intervencije NATO-a 1999. godine Vojska Savezne Republike Jugoslavije u Kaluđerskom Lazu i okolini ubila je 21 osobu, sve albanske izbjeglice sa Kosova među kojima je bilo djece, žena i staraca. Predrag Strugar bio je komandant bataljona pod čijom je jurisdikcijom bila jedinica optužbena za likvidaciju kosovskih civila. Optuženi Predrag Strugar u više navrata je demantovao bilo kakvu povezanost sa ovim zločinom, tvrdeći da je imao korektnu saradnju sa crnogorskim civilnim vlastima koje su u to vrijeme bile u neprijateljskim odnosima sa režimom Slobodana Miloševića pod čijom je dirigentskom palicom operisala Vojska Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG