Dostupni linkovi

Stručnjaci podsećaju: Turizam na Kosovu zanemaren


Prokletije
Prokletije
Turizam ostaje jedna od nerazvijenih grana na Kosovu i kosovske vlasti još uvek nemaju izrađenu strategiju za razvoj turizma, ocenjuju predstavnici nevladinih organizacija i turistički stručnjaci.

Na Međunarodni dan turizma oni traže od kosovskih institucija da ulože veće napore kako bi se poboljšala oblast turizma na Kosovu.

Rexhep Myftari, predstavnik projekta „Zdravo Kosovo“ čiji je cilj promocija 100 najlepših mesta na Kosovu, u izjavi za naš radio kaže da se na tim mestima može razviti turizam i kulturno nasleđe.

„Kad smo odlučili da radimo na ovim projektima mnogo puta se desilo da nas ljudi pitaju da li na Kosovu postoji 100 atraktivnih mesta za turizam. Na Kosovu ne samo da ih je toliko, već na osnovu naše liste ima više od 900 mesta koje se smatraju kulturnim nasleđem i pogodnim za turizam“, naglasio je on.

Nekim od turistički atraktivnih predela na Kosovu smatraju se Šar planina, te Prokletije na kojima se izdvajaju Brezovica i Rugova, Ljuboten, Đeravičin vrh.

Na Kosovu postoje i otale turističke atrakcije i destinacije kao što je izvor Belog Drima, vodopad Miruše, te brojne pećine. Među poznatim termalnim izvorima su banje u Klokotu i Peći.

Stručnjak za pitanja o turizmu Zekë Çeku u izjavi za RSE ističe da je na ovim turističkim mestima potrebno investirati u infrastrukturu.

„Najatraktivnija mesta na Kosovu se uglavnom nalaze u pasivnim i nerazvijenim predelima, a to je zato što ne postoje koordinisani pristupi, odnosno sveobuhvatna strategija o razvoju tih mesta“, kaže on, dodajući da kosovske institucije jako malo poklanjaju pažnje turizmu.

Razvoj turističke grane na Kosovu bi znatno uticao na ekonomski razvoj zemlje, naglasio je Çeku.

„Nažalost, na Kosovu je turizam zanemaren, veoma je niska svest u krugovima gde se donose odluke o samoj važnosti turizma“, ističe Çeku.

Međunarodna kompanija Skyscanner, koja se bavi turizmom u celom svetu, Kosovo je 2011. rangirala na listu posećenijih zemalja sveta.

Na Kosovu, međutim, ne postoje zvanične informacije o atraktivnim turističkim mestima.

XS
SM
MD
LG