Dostupni linkovi

Parlamentarci i lideri EU odali posljednju počast Davidu Sassoliju


Francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom ceremonije odavanja počasti predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju, Strazbur, 17. januara 2022.

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) i lideri Evropske unije (EU) odali su u ponedjeljak, 17. januara, u Strazburu poslednju počast Davidu Sassoliju, koji je preminuo prošle sedmice.

Sassoli je preminuo u 65 godini, neposredno pred kraj mandata predsjednika Evropskog parlamenta.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da je Sassoli bio "ponosni Evropljanin", potpuno okrenut drugima i vođen idealima "socijalne pravde i solidarnosti", prenijela je agencija Beta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji će u srijedu održati govor u Evropskom parlamentu, izjavio je da je imao "osjećaj divljenja prema čoveku rijetke dobronamjernosti".

Macron je pozdravio "vatrenog arhitektu evropske izgradnje" i podvukao posvećenost Sassolija dijalogu sa zemljama Balkana i južnog dijela Mediterana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja nije došla na ceremoniju jer bila u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, spomenula je u poruci upućenoj Parlamentu strast koju je Sassoli imao prema Evropi i demokraciji.

Bivši italijanski novinar i političar lijevog centra David Sassoli više od dvije sedmice bio je teško bolestan i otkazao je sve službene aktivnosti.

Sassoli je prošlog mjeseca primljen u bolnicu u Italiji zbog ozbiljne komplikacije s imunološkim sistemom.

Umro je u ranim jutarnjim satima 10. januara u bolnici u Avianu. U septembru je Sassoli prebačen u bolnicu u Strazburu gdje je liječen od teške upale pluća. Svoje političke dužnosti je nastavio u novembru.

Bivši televizijski spiker postao je predsjednik Evropskog parlamenta u julu 2019.

David Sassoli je napustio trodecenijsku karijeru u novinarstvu i postao član Evropskog parlamenta 2009. godine.

Bio je član progresivnog saveza socijalista i demokrata lijevog centra, druge po veličini grupacije u Parlamentu.

XS
SM
MD
LG