Dostupni linkovi

Sassoli: Ne možemo se pretvarati da Afganistan nije naš posao


David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta
David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta

Evropska unija mora prestati izbjegavati svoje odgovornosti prema migrantima, naročito imajući u vidu očekivani priliv izbjeglica nakon što su talibani preuzeli Afganistan, rekao je David Sassoli predsjednik Evropskog parlamenta u srijedu 1. septembra.

Sassoli je govorio dan nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije u Briselu na kojem je rečeno kako računaju da će susjedne zemlje da zadrže afganistanske izbjeglice u regiji kako se ne bi slijevali u Evropu.

Nakon sastanka rečeno je da će pojačati pomoć Afganistanu, ali da se ne mogu dogovoriti o zajedničkoj politici prihvatanja izbjeglica.

“Ne možemo se pretvarati da Afganistan nije naš posao jer smo sudjelovali u toj misiji”, rekao je Sassoli na forumu u Bledu, prenosi AFP.

Evropa je morala govoriti jednim glasom o vanjskoj i sigurnosnoj politici ako želi zadržati vjerodostojnost u zemlji i inostranstvu, rekao je Sassoli.

Pad vlade u Kabulu nakon dvije decenije prisustva međunarodnih snaga predvođenih SAD-om, podstakao je strah od migracijske krize slične onoj sa kakvom se EU suočila 2015. godine.

“Veoma smo razočarani jučerašnjim zaključcima Vijeća za unutarnje poslove”, rekao je Sassoli ističući pozitivan odgovor mnogih zemalja koje nisu EU na krizu u Afganistanu.

“Potreban nam je snažan zajednički glas na međunarodnoj sceni”, rekao je on.

U dvije sedmice nakon što su talibani brzinom, koju niko nije predvidio, stigli do Kabula, Sjedinjene Države i savezničke države uspjele su evakuisati preko 123.000 ljudi iz ratom razorenog Afganistana.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) ranije je saopštila da se sprema za pola milona izbjeglica iz Afganistana do kraja godine jer porast nasilja dovodi do raseljavanja.

Navode kako procjenuju da će dodatnih 500.000 izbjeglica stići iz Afganistana. Već više od 2,2 miliona Afganistanaca registrovano je kao izbjeglice, najviše u Pakistanu i Iranu.

Samo ove godine, procjenjuju iz ove UN-ove agencije, izmješteno je preko pola miliona osoba zbog konflikta, od kojih su gotovo svi žene i djeca.

XS
SM
MD
LG