Dostupni linkovi

Strateški kompas EU obuhvata i Zapadni Balkan


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zapadni Balkan dobio je mjesto u Strateškom kompasu Evropske unije (EU) koji je objavljen u ponedeljak 21. marta.

“Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takođe zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije”, navodi se u dokumentu.

Strateški kompas je buduća vojna strategija Evropske unije.

Sa njim države članice se dogovaraju oko zajedničke strateške vizije o ulozi Unije u sigurnosti i obrani i obavezuju se na niz konkretnih i širokih smjernica za postizanje ovih ciljeva u narednih 5-10 godina. Kako se zvanično objašnjava, imajući ovaj cilj na umu, “EU prvo treba da proceni svoje specifično strateško okruženje i prioritete”.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU se dali zeleno svetlo Starteškom kompasu na sastanku koji je održan 21. marta, a u toku ove nedelje na samitu će lideri država i vlada EU dati formalnu potvrdu.

Bosna i Hercegovina, kao i dijalog Srbije i Kosova se posebno spominju u Strateškom kompasu.

Kada je reč o BiH navodi se da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, "zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda", kao što je propisano Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na svom evropskom putu.

Prema Strateškom kompasu proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda “treba unaprediti”.

“Opipljiv napredak u vladavini prava i reformama zasnovanim na evropskim vrednostima, pravilima i standardima treba da se nastavi, a evropska perspektiva je strateški izbor, od suštinskog značaja za sve partnere koji teže članstvu u EU”, navodi se u dijelu Strateškog kompasa koji se odnosi na Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG