Dostupni linkovi

Stranke opozicije traže ponovno održavanje izbora u Doboju


Predstavnici stranaka opozicije u Doboju
Predstavnici stranaka opozicije u Doboju

Predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP-a), Demokratskog narodnog saveza (DNS-a), Srpske demokratske stranke (SDS-a), Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i Socijalističke partije (SP-a) najavili su da će danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) uputiti zahtjev da se u Doboju ponove lokalni izbori.

“Imamo neoborive dokaze da je ovo najmasovnija izborna prevara zabilježena na ovim prostorima”, kazala je Olivera Nedić iz PDP-a.

Predstavnici opozicije u Doboju, 17. novembra 2020.
Predstavnici opozicije u Doboju, 17. novembra 2020.

Gradski izbor Demokratskog narodnog saveza (DNS) Doboj povukao se iz izbornog procesa u tom gradu na izborni dan 15. novembra zbog, kako su naveli uočenih nepravilnosti na biračkim mjestima.

Tada su najavili da će zatražiti ponavljanja glasanja u Doboju, te pokrenuti krivični postupak protiv predsjednika Gradske izborne komisije Nenada Paleksića i nekoliko predsjednika biračkih odbora.

Među nepravilnostima koje su prijavili posmatrači Koalicije „Pod lupom“ tokom izbornog dana nalazi se i to da je u Doboju zabranjen pristup posmatračima.


“Naši kandidati nisu dobili nijedan glas na biračkim mjestima na kojima su glasali. Imaju nula glasova na tim mjestima i ispada da nisu glasali ni sami za sebe”, rekao je Slobodan Vasiljević iz PDP-a.

Rade Janković iz SDS-a naveo je da ova stranka prvi put u Doboju u posljednjih 30 godina nije prešla cenzus.

“Naš kandidat za gradonačelnika Cvijan Filipović osvojio je oko 2000 glasova, a SDS oko 400. Takva razlika nije moguća i dokaz je izbornih prevara”, kazao je Janković.

Novinarima su se obratili i predstavnici DNS-a i NP „Banjaluka zove“ koji su istakli da vjeruju u profesionalnost CIK-a BiH, od koje će zatražiti da ponovljeni izbori budu održani s “videonadzorom i skenerima dokumenata” na biralištima.

XS
SM
MD
LG