Dostupni linkovi

Koalicija 'Pod lupom': Političke stranke ne dovode u pitanje izborne rezultate u BiH


Sarajevo, 15. novembar

Posmatrači koalcije 'Pod lupom' ocjenili su da su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini (BiH), održani u nedjelju 15. novembra, uspješno provedeni na terenu, te da je izborni dan prošao u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Kao društvo pokazali smo demokratsku zrelost, a prvi put imali smo situaciju da tokom izborne noći ni jedna politička stranka nije dovodila u pitanje izborne rezultate", ocjenio je Dario Jovanović, direktor projekta koalicije 'Pod lupom'.

Kako je rekao, na oko četiri posto biračkih mjesta u BiH primjećena je određena nepravilnost, te napomenuo da će koalicija 'Pod lupom' na ovim mjestima zahtijevati ponovo brojanje glasova, ali i, ukoliko to bude potrebno, ponavljanje izbora.

"U Doboju i Banja Luci (Republika Srpska), zabilježen je zabranjen pristup posmatračima, dok je u opštini Čelić u sjeveroistočnom dijelu BiH, bilo lažnog predstavljanja. U opštini Novi Grad u Republici Srpskoj (RS), najmanje 29 otvorenih vreća sa izbornim listićima stiglo je u prostorije Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH)", istakao je Jovanović.

Iz koalicije 'Pod lupom' naveli su da su epidemiološke mjere poštovane na većini izbornih mjesta, ali da veliki problem predstavlja to što svim osobama oboljelim od korona virusa, ili osobama koje su bile u izolaciji, nije omogućeno da ostvare svoje pravo zagarantovano Ustavom BiH.

"Samo 3.555 birača u BiH prijavilo se za glasanje kod Covid mobilnih timova, a to je 10 posto od ukupuno registrovano oboljelih od korona virusa. Značajnom djelu njih to je onemogućeno, najviše zbog komplikovane administracije", rekao je Jovanović.

CIK BiH utvrdio je 10. novembra pravila po kojima će glasati oboljeli od COVID-19. Pozitivni i birači u izolaciji mogli su ostvariti pravo glasa putem posebnog mobilnog tima koji je dolazio na kućnu adresu.

Prije toga, oboljeli od korona virusa, kao i oni u izolaciji, morali su obaviti aktivnu registraciju kod nadležene izborne komisije osnovne izborne jedinice, na način da su uputili pismeni, ili elektronski zahtjev za ovakav način glasanja, uz dostavljen dokaz u vidu medicinskog nalaza, ili izrečene mjere izolacije.

Vehid Šehić iz Koalicije 'Pod lupom' rekao je da treba cijeniti procenat izlaznosti građana na lokalne izbore u BiH, s obzirom da su se održavali u vanrednoj situaciji, odnosno tokom pandemije COVID-19.

CIK BiH naveo je da je, 15. novembra, do 19 sati, izlaznost na lokalnim izborima u BiH bila 50 posto.

XS
SM
MD
LG