Dostupni linkovi

Stranke iz Federacije BiH razgovarale o izbornom bloku u RS


Plakati predizborne kampanje u Sarajevu, 10. novembra 2020.
Plakati predizborne kampanje u Sarajevu, 10. novembra 2020.

U Sarajevu, u centrali Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u utorak 18. maja održan je sastanak parlamentarnih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, sa ciljem formiranja zajedničkog bloka koji će imati svoje kandidate u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj na Opštim izborima 2022. godine.

Sastanku su prisustovali predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Naroda i pravde (NiP), Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte (DF), Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije (PDA), Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH.

Na sastanku nije potpisan nikakav konkretan sporazum sporazum, ali je dogovoreno da slijedeći sastanak bude održan u narednih 15 dana, kada bi trebali biti doneseni određeni zaključci i plan aktivnosti.

Cilj je, kako su ranije naveli, skupiti minimalno 70.000 glasova kako bi dobili između osam i 10 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednike iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Sastanak je vodio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uz asistenciju potpredsjednika Vojina Mijatovića kao začetnika ove inicijative.

Predstavnicima stranaka koji su došli na sastanak predočen je dokument "Pokreta za državu".

U dokumentu se između ostalog navodi da bi stranke zajednički, bez podjela, trebale u narednom periodu raditi na jačanju bosanskohercegovačkog identiteta u Republici Srpskoj i tako trajno postaviti bh. građanski blok kao politički faktor u tom entitetu.

XS
SM
MD
LG