Dostupni linkovi

Skupština RS o 'rješenjima za BiH' uz pravo na samoopredjeljenje 


Narodna skupština RS prirpemila inicijativu o mogućim "rješenjima za BiH"

U Bosni i Hercegovini se treba razgovarati o budućnosti bez utjecaja stranaca kako bi bio postignut konsenzus o funkcionisanju zemlje, izjavio je to predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović 4. maja u Banjaluci.

Shodno tome Narodna skupština RS (NSRS) pripremila je i inicijativu za razgovore i dijalog između stranaka Republike Srpske i drugog entiteta, Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

O ovoj incijativi bi se trebalo raspravljati u nastavku sjednice NSRS utorak 11. maja.

Skupština RS “želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma”, navodi se u incijativi.

Piše i da, u slučaju ignoriranja stavova NSRS, "srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima".

NSRS navodi da je od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH došlo do “nedopustivog prepravljanja i kršenja Sporazuma”, te da ovo tijelo prihvata samo entitete i konstitutivne narode BiH kao nosioce suvereniteta.

“Svako nametanje suvereniteta mimo toga ima neustavan i antidejtonski karakter. Bosna i Hercegovina ima ograničen i izveden suverenitet, što se ogleda u njenom djelovanju prema trećim zemljama. Unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH,” navodi se u incijativi.

Uvijek je potrebno naglasiti da je BiH stvorena uz saglasnost Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda i da samo uz saglasnost oba entiteta i konstitutivnih naroda može i postoji, stoga je svaka težnja ka promjeni složene dejtonske strukture apsolutno neprihvatljiva nuspojava, dodaje se u ovom dokumentu.

NSRS zahtijeva od potpisnika i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na usvajanje akata i druge aktivnosti kojima se traži raspuštanje ovog sporazuma…, te da omoguće pokretanje potrebnih postupaka kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđeni okvir ovog međunarodnog sporazuma.

Inicijativa je objavljena nekoliko sati nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko predstavio izvještaj o provedbi mira koji će kasnije tokom dana iznijeti Vijeću sigurnosti UN.

Nedavne izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojim dovodi u pitanje temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma...razlozi su za zabrinutost, navodi se u Inzkovom izvještaju.

“Neće biti precrtavanja mape BiH”, zaključuje visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG