Dostupni linkovi

Stranka Angele Merkel bira novog čelnika


Njemačka kancelarka Angela Merkel na sjednici Bundestaga, 13. januar 2021.
Njemačka kancelarka Angela Merkel na sjednici Bundestaga, 13. januar 2021.

Stranka desnog centra kancelarke Angele Merkel ovog vikenda bira novog čelnika, što je odluka koja će pomoći njemačkim glasačima da izaberu nasljednicu Merkel na čelu najvećeg gospodarstva Europske unije nakon njene 16-godišnje vladavine.

Merkel, koja danas ima 66 godina, upravlja Njemačkom i Europom kroz niz kriza otkako je preuzela dužnost 2005.

No, prije više od dvije godine rekla je da neće tražiti peti mandat kancelara. Sada njezina stranka Kršćansko-demokratska unija traži svog drugog novog čelnika otkako je napustila tu ulogu 2018.

Ta će se osoba ili kandidirati za kancelara na njemačkim izborima 26. septembra ili će imati glavnu riječ u tome ko se kandidira.

Trenutna čelnica Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je ostavku prošlog februara nakon što nije nametnula svoj autoritet stranci.

Pandemija korona virusa više je puta odgađala odluku o nasljedniku. Na kraju je CDU odlučio održati online konvenciju ovog vikenda.

Izaslanici najjače njemačke stranke mogu u subotu birati između tri glavna kandidata koji se, barem stilom, znatno razlikuju.

Nema jasnog favorita, piše AP.

Friedrich Merz (65) označio bi prekid ere Merkel. Stranka je dominirala središnjim dijelom zemlje, okončala je vojnu obavezu, omogućila, ako ne i prihvatanje istospolnih brakova, te između ostalog omogućila velik broj migranata.

Merz ima tradicionalnije konzervativnu i poslovnu sliku, a nedavno je u časopisu Der Spiegel napisao da "CDU mora, htjeli to ili ne, izaći iz sjene Angele Merkel".

Merz je rekao da želi dati "politički dom" razočaranim konzervativcima, ali neće se pomaknuti "ni milimetar" prema krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku.

Ovo je druga Merzova kandidatura za vodstvo stranke nakon što je prošli put tijesno izgubio od Kramp-Karrenbauer, koja se smatra preferiranim kandidatom Merkel.

Vodio je skupinu desnog centra u parlamentu od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel izgurala s te pozicije, a 2009. napustio je parlament - kasnije se bavio odvjetništvom i bio na čelu nadzornog odbora njemačke podružnice upravitelja ulaganja BlackRock.

Merz je svoje desetljeće izvan politike nastojao prikazati kao snagu, ali mu nedostaje iskustvo u vladi.

Armin Laschet, guverner najmnogoljudnije njemačke države, Sjeverne Rajne-Vestfalije, to nudi, piše AP.

Laschet (59) je liberalnija ličnost, izabran je za guvernera 2017. godine u tradicionalnom uporištu lijevog centra i smatra se vjerovatnim da će nastaviti centristički pristup Merkel.

U raspravi među kandidatima prošlog tjedna, rekao je: "Ono što donosim je iskustvo u vladi, vodstvo velike države, uravnoteženje različitih interesa i - to možda ne škodi čelniku CDU-a - pobjedu na izborima".

Treći kandidat, Norbert Roettgen, izgubio je državne izbore 2012. u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Merkel ga je nakon toga otpustila kao njemačkog ministra okoliša. Roettgen (55) kaže da je mnogo naučio iz tog iskustva. Proglasio se kandidatom za "moderni centar" koji naglašava probleme poput borbe protiv klimatskih promjena.

Roettgena, koji je sada predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove, dugo su smatrali autsajderom, no istraživanja su pokazala da je stekao prednost među pristašama CDU-a. Prošle sedmice je sugerirao da će biti zanimljiva alternativa navijačima i Merza i Lascheta.

"Nisam ni u jednom taboru", rekao je. "Zalažem se za sve i mislim da će oni koji ne glasaju za mene moći živjeti sa mnom i prihvatit će me ako budem izabran."

Čelnika CDU-a izabrat će 1.001 delegat. Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu, slijedi drugi krug. Prema njemačkom zakonu, rezultat mora biti potvrđen glasanjem putem pošte, čiji se rezultati očekuju 22. januara.

Plan je da na tom glasovanju bude samo subotnji pobjednički kandidat.

Jedinstvo je "glavni prioritet za sve", rekao je odlazeća čelnica Kramp-Karrenbauer za novinsku agenciju DPA.

"I to je također moj veliki zahtjev stranci."

XS
SM
MD
LG