Dostupni linkovi

Merkel: Problematično brisanje Tviter naloga Donalda Trampa


Kancelarka Nemačke Angela Merkel
Kancelarka Nemačke Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima rezerve u pogledu načina na koji je suspendovan Tviter nalog odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), rekao je njen portparol, prenosi Rojters.

Štefen Zajbert (Steffen Seibert) je naveo da bi zakonodavci, a ne privatne kompanije, trebalo da odluče o svim potrebnim ograničenjima za slobodno izražavanje.

Kompanija Twitter Inc saopštila je u subotu, 9. januara iza ponoći, da je trajno suspendovala nalog predsednika SAD Donalda Trumpa zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje.

„Nakon detaljnog pregleda nedavnih tvitova sa naloga @realDonaldTrump i konteksta oko njih trajno smo suspendovali račun zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja“, navela je kompanija u tvitu.


Odgovarajući na pitanje o odluci Tvitera, portparol nemačke vlade je izjavio da je pravo na slobodu mišljenja od suštinske važnosti i da se na to osnovno pravo može uticati, ali na temelju zakona, a ne na osnovu odluka uprave društvenih mreža.

„S obzirom na to, kancelarka smatra problematičnim to što su predsednički nalozi trajno suspendovani“, rekao je Zajbert novinarima na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u u Berlinu.

On je naveo da da društvene mreže nose veliku odgovornost, kako politička komunikacija ne bi bila zatrovana mržnjom, lažima i podsticanjem nasilja.

Kompanija Facebook Inc je prošle nedelje saopštila da suspenduje Trampov nalog barem do kraja njegovog predsedničkog mandata, 20. januara.

XS
SM
MD
LG