Dostupni linkovi

Štrajkovi u Sarajevu, radnici jedva preživljavaju


Radnici dvije sarajevske kompanije počeli su sa jednosatnim štrajkom upozorenja. Radi se o radnicima Šipad komerc namještaja i JKP Skenderija.

Radnici Šipad komerc namještaja već duže vrijeme žive od mizernih iznosa toplih obroka, oko 100 konvertibilnih maraka mjesečno koje dobivaju od iznajmljivanja prostora firme.

U ovoj kompaniji danas je 26 zaposlenih, i to u Sarajevu, Jajcu, Bihaću, Zenici, Stocu i Gradačcu. Prije privatizacije ih je bilo 200.

Štrajk u Šipadu, foto: Ivana Bilić
Štrajk u Šipadu, foto: Ivana Bilić

Nermin Berber, predsjednik sindikata Šipad komerc namještaja, kaže da drugog načina za naplatu velikih dugovanja radnicima više nema.

„Devetnaest plata i osamnaest toplih obroka mi nismo primili. Zadnju platu smo primili u aprilu prošle godine i mi od tada ni jedne jedine plate nismo primili. Mi ćemo svaki dan morati štrajkovati dok ne ispune naše uslove. Mi nemamo druge solucije. Mi ne možemo preživjeti sa svojom porodicom dobivajući mjesečno sto maraka“, naglašava Berber.

Oko stotinjak radnika Kantonalnog javnog poduzeća Skenderija zahtjeva isplatu neisplaćenih plaća, toplog obroka te uplatu doprinosa.

„Preostale obaveze zaključno sa 31.12.2014. godine da se izmire do 01.03. 2015. godine. U to ulazi decembarska plata i topli obrok za novembar i decembar iz 2014. godine, da se sačini jedan akt u kome će se definisati tačno vrijeme i način isplate zaostalih obaveza Skenderije prema radnicima iz 2011. i 2012. godine“, govori Bego Griva, član sindikalnog povjereništva Skenderija.

Štrajk u JKP Skenderija, foto: Ivana Bilić
Štrajk u JKP Skenderija, foto: Ivana Bilić

Problem Skenderije nije samo nezadovoljstvo njenih radnika, nego i propadanje simbola Sarajeva.

„Ja pamtim ovu Skenderiju kao dijete, kao jedan izuzetan objekt u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine koji je bio poznat širom svijeta i dešava se ovo što se dešava“, objašnjava jedna od radnica Amela Okan.

Podršku radnicima Šipada i Skenderije došla je pružiti i Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

„Definitivno nisu radnici ti koji bi trebali tražiti posao, radnici nisu ti koji bi trebali obezbijediti kredite i sredstva za rad. Radnici su tu da zarade svoje plate i da te plate naplate“, naglašava Mersiha Beširović.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG