Dostupni linkovi

Stoltenberg sa Vučićem i Kurtijem: KFOR spreman da interveniše ako bezbednost bude ugrožena


Šef NATO-a Stoltenberg (u sredini) na odvojenim pres-konferencijama sa kosovskim premijerom Kurtijem (levo) i predsednikom Srbije Vučićem (desno) u Briselu, 17. avgust 2022.
Šef NATO-a Stoltenberg (u sredini) na odvojenim pres-konferencijama sa kosovskim premijerom Kurtijem (levo) i predsednikom Srbije Vučićem (desno) u Briselu, 17. avgust 2022.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je na Beogradu i Prištini da izbegnu eskalaciju situacije.

On je ove izjave dao nakon odvojenih sastanaka koje je održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u Briselu 17. avgusta.

Na pres-konferenciji sa Vučićem, Stoltenberg je rekao da se situacija na terenu poboljšala, iako Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) posmatra situaciju i spremna je da interveniše u slučaju destabilizacije situacije.

On je ocenio da sama činjenica da ima 4.000 pripadnika NATO-a na terenu pomaže stabilizaciji prilika na Kosovu.

"Mi smo već smo pojačali naše prisustvo na severu [Kosova]. Mi ćemo reagovati kada bude potrebno i naša reakcija će biti proporcionalna", poručio je šef Alijanse.

Upitan šta znači upozorenje o intervenciji NATO-a, Stoltenberg je potvrdio da je komandant KFOR-a u stalnom kontaktu sa vlastima u Beogradu i Prištini.

On je dodao da NATO "pomno nastavlja da prati situaciju na terenu" i da KFOR ostaje fokusiran na svoj mandat.

Pres-konferencija Vučića i šefa NATO-a u Briselu, 17. avgust 2022.
Pres-konferencija Vučića i šefa NATO-a u Briselu, 17. avgust 2022.

Potvrdivši da je glavna tema razgovora bila situcija na terenu, odnosno na severu Kosova u svetlu tenzija, Aleksandar Vučić je ocenio da on i Stoltenberg "ne moraju sve stvari da vide istim očima".

"Razgovarali smo o tome šta se desilo. Ne moramo svaki put da posmatramo situaciju iz jedne perspektive. Poštujemo misiju KFOR-a i njihova najava te noći je uticala na smanjenje tenzija", rekao je Vučić, pozivajući se na izjavu misije NATO-a od 31. jula da je spremna da interveniše ako situacija na severu Kosova eskalira.

Na drugoj pres-konferenciji u Briselu, posle sastanka sa kosovskim premijerom Kurtijem, Stoltenberg je rekao da je neutralnost KFOR-a važna i da "Kosovo ima priliku da pokaže da je odgovoran akter u evroatlantskoj zajednici".

Kurti je istakao da građani Kosova ovih dana imaju razloga da budu na oprezu zbog "destruktivnog pristupa našeg severnog suseda prema Kosovu i regionu uopšte".

"Na jednoj strani imamo policiju demokratske države Kosovo, a na drugoj nelegalne srpske strukture koje su se pretvorile u kriminalne bande".

Obraćanje Kurtija i Stoltenberga predstavnicima medija u Briselu, 17. avgust 2022.
Obraćanje Kurtija i Stoltenberga predstavnicima medija u Briselu, 17. avgust 2022.

Aljbin Kurti je kazao da njegova vlada neće odustati od primene odluke o slobodi kretanja.

On je podsetio da je i Srbija potvrdila da od sredine januara 2018. godine neće proizvoditi "KM" registarske tablice.

"Četiri godine kasnije, mi sprovodimo nešto što je prema našem ustavnom zakonu legalno, a po srpskim zavetima i briselskim sporazumima - srpska obaveza", izjavio je Kurti, dodajući da je svima od koristi "da sve bude legitimno u našoj zemlji".

Sve o ulazno-izlaznim dokumentima Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Šef NATO-a je ocenio da su snage KFOR-a "najveće prisustvo NATO-ovih snaga van granica Alijanse".

On je ponovio da je KFOR spreman da reaguje u bilo kojem trenutku ako se ugrozi stabilnost na Kosovu.

Kurti je zahvalio doprinosima NATO-u na Kosovu.

"Kosovo je pokazalo svoju privrženost bezbednosti ne samo u zemlji, već i u regionu. Potrebna nam je sva podrška EU i NATO-a. Znam da nije jednostavno, ali radimo predano da uradimo stvari koje su potrebne", poručio je premijer Kosova.

Nova runda dijaloga

Osvrćući se na predstojeći susret sa Kurtijem, predsednik Srbije Vučić je najavio 17. avgusta da će razgovori 18. avgusta biti veoma teški, jer on i njegov prištinski sagovornik "gotovo ni o čemu nisu saglasni".

Stoltenberg je pozdravio održavanje nove runde dijaloga, ističući da je briselski dijalog jedina platforma gde će se rešavati otvorena pitanja između Srbije i Kosova.

Stoltenberg se nakon Vučića sastaje sa Kurtijem, susreta uoči nove runde razgovora lidera u okviru briselskog dijaloga.

Susreti su organizovani u svetlu tenzija 31. jula, kada su lokalni Srbi postavili blokade na severu Kosova u znak protesta zbog najave početka implementacije odluke Vlade u Prištini o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Počelo uklanjanje barikada na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG