Dostupni linkovi

NATO i Moskva različito o broju ruskih vojnika u Belorusiji


Ruske rakete Iskander
Ruske rakete Iskander

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost u četvrtak da Rusija nastavlja da jača vojno prisustvo oko Ukrajine i da raspoređuje 30 hiljada vojnika u Belorusiji, najviše od kraja Hladnog rata, prenosi AP.

Istovremeno, Rusija tvrdi da će broj njenih vojnika na vežbi u Belorusiji ovog meseca u skladu sa pravilima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Rusija sada ima više od 100.000 vojnika stacioniranih u blizini severnih i istočnih granica Ukrajine, što izaziva zabrinutost da bi mogla ponovo da izvrši invaziju, kao što je to uradila 2014, i destabilizuje ukrajinsku ekonomiju. Ruski zvaničnici negiraju da je planirana invazija.

„Tokom poslednjih dana videli smo značajno kretanje ruskih vojnih snaga u Belorusiju. Ovo je najveće rusko raspoređivanje tamo od Hladnog rata“, rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu NATO-a u Briselu.

On je rekao da će se broj ruskih vojnika u Belorusiji verovatno popeti na 30.000, uz podršku specijalnih snaga "Speznaz", najmodernijih borbenih aviona SU-35, balističkih raketa kratkog dometa Iskander sa dvostrukom sposobnošću i odbrambenih sistema zemlja-vazduh S-400.

„Dakle, govorimo o širokom spektru savremenih vojnih sposobnosti. Sve ovo će biti kombinovano sa godišnjom vežbom nuklearnih snaga Rusije, koja se očekuje ovog meseca“, rekao je Stoltenberg.

Pozvao je Moskvu na „deeskalaciju“ i ponovio upozorenja sa Zapada da će „svaka dalja ruska agresija imati teške posledice i imati visoku cenu“.

On je takođe poručio da je NATO posvećen pronalasku politčkog rešenja za krizu ali da „mora biti spreman za najgore”.

Generalni sekretar alijanse je ove navode izneo nakon susreta sa novoizabranim premijerom Severne Makeodnije, Dimitrom Kovačevskim.

Šef makeodnske vlade je takođe pozvao na deesaklaciju i naveo da u potpunosti podrzava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

U sredu, 2. februara Vašington je potvrdio da će se poslati 2.000 američkih vojnika u Poljsku i Njemačku, a dodatnih 1.000, koji su već u Njemačkoj, ići će u Rumuniju, u svetlu krize između Rusije i Ukrajine.

Šojgu: Broj vojnika prema pravilima OEBS-a

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu stigao je u Belorusiju 3. februara uoči zajedničkih ruskih i beloruskih vojnih vežbi od 10. do 20. februara.

Šojgu je rekao da je broj angažovanih vojnika ispod maksimalnog nivoa dogovorenog 2011. godine prema pravilima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poznatim kao Bečki dokument.

To znači da će u manevrima učestvovati manje od 13.000 vojnika, 300 tenkova, 500 oklopnih vozila i 3.500 padobranaca.

XS
SM
MD
LG