Dostupni linkovi

Šef NATO-a kaže da će Alijansa braniti 'svaki pedalj' svoje teritorije


Šef NATO-a Jens Stoltenberg (na fotografiji) je dodao da zapadna vojna alijansa već jača svoje odbrambene sposobnosti i da ima više od 100 ratnih aviona u stanju pripravnosti kako bi zaštitili zračni prostor članica.

U vreme dok osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, iz NATO-a se poručuje da će alijansa nastaviti igrati svoju ulogu u podršci trajnom miru na Zapadnom Balkanu.

Odgovarajući na pitanje da li NATO namerava da rasporedi trupe u regionu kako bi se izbegla moguća destabilizacija prilika tamo, jedan zvaničnik alijanse je za RSE odgovorio:

"Politika NATO-a u pogledu Zapadnog Balkana i Kosova bila je dosledna sve vreme. I sada je tako. NATO je u potpunosti posvećen da nastavi da igra svoju ulogu u podršci trajnoj bezbednosti širom Zapadnog Balkana."

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao da je ruski napad na Ukrajinu narušio mir u Evropi i obećao je da će Alijansa braniti "svaki pedalj" teritorije svojih članica.

"Moramo odgovoriti s obnovljenom odlučnošću i još jačim jedinstvom", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon održavanja hitnog sastanka ambasadora NATO-a u Briselu.

"Ono što radimo je defanzivno", rekao je Stoltenberg, koji je potvrdio da će NATO održati virtuelni sastanak svojih 30 nacionalnih lidera u petak (25. februar).

Stoltenberg je ponovio posvećenost Alijanse članu 5, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve članice.

Rekao je da će Alijansa aktivirati i svoje "odbrambene planove" za zemlje saveznice nakon ruskog napada na Ukrajinu, koja nije članica NATO-a, ali je povezana sa Zapadom.

Šef NATO-a je dodao da zapadna vojna alijansa već jača svoje odbrambene sposobnosti i da ima više od 100 ratnih aviona u stanju pripravnosti kako bi zaštitili zračni prostor članica.

Stoltenberg je ranije u četvrtak rusku invaziju na Ukrajinu nazvao "brutalnim ratnim činom".

"Mir na našem kontinentu je narušen. Sada imamo rat u Evropi u razmjerama i tipa za koji smo mislili da pripadaju historiji", poručio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlanstkog saveza gdje je odlučeno razmještanje dodatnih odbrambenih kopnenih i vazdušnih snaga, kao i dodatna pomorska sredstva u istočni dio Alijanse.

Stoltenberg je naglasio da se radi o "namjernoj hladnokrvnoj i dugo planiranoj invaziji". Rusija, tvrdi on, "koristi silu da pokuša da prepiše historiju i uskrati Ukrajini pravo da izabere svoj nezavisni put".

"Naše mere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće", navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

U saopštenju se ocjenjuje da akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju evroatlantskoj sigurnosti i imat će geostrateške posljedice.

NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da osigura bezbjednost i odbranu svih saveznika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli".

Rekao je da je napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini - tvrdnja za koju SAD ocjenjuje da ruski predsjednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u cijeloj zemlji.

"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na naše graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski u obraćanju. "Uvodimo ratno stanje u cijeloj našoj zemlji."

Pozvao je građane da "ostanu kod kuće" usred vojnih akcija i da život nastave "bez panike".

XS
SM
MD
LG