Dostupni linkovi

Lukašenko kaže da bjeloruske trupe nisu dio ruskog napada na Ukrajinu, ali ako je potrebno - biće


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio je poligon Osipoviči tokom rusko-bjeloruskih vojnih vježbi, 17. februar 2022.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio je poligon Osipoviči tokom rusko-bjeloruskih vojnih vježbi, 17. februar 2022.

Bjeloruski autoritarni lider Aleksandar Lukašenko kazao je 24. februara da bjeloruske trupe trenutno ne učestvuju u ruskoj invaziji na Ukrajinu – ali da bi mogle da učestvuju ako bude potrebno, prenosi BBC.

Ruski konvoji su ušli u Ukrajinu iz Belorusije. Moskva već nedjeljama ima trupe u Belorusiji, navodno za vojne vježbe.

"Ponovo kažem: naše trupe nisu tamo. Ali ako je potrebno, ako je potrebno Bjelorusiji i Rusiji, hoće“, rekao je Lukašenko u izjavi koju je prenela državna novinska agencija Belta.

Moskva je stacionirala hiljade vojnika u Bjelorusiji i nedavno je učestvovala u tamošnjim vojnim vježbama sa oko 30.000 vojnika.

Vježbe su trebale biti završene ove sedmice, ali su produžene pred ruski napad na Ukrajinu.

Mnogi lideri Zapada ocjenjuju da se vježbe koriste za pokrivanje ruskih namjera prije napada na Ukrajinu.

Video na društvenim mrežama navodno prikazuje ruske trupe kako prelaze u Ukrajinu iz Bjelorusije.

Putin je u četvrtak rano ujutro pozvao Lukašenka da ga obavijesti da Moskva pokreće vojnu operaciju na Ukrajinu, saopštio je Lukašenkov kabinet.

"Danas oko 5.00 sati ujutru održan je telefonski razgovor predsjednika Bjelorusije i Rusije", saopštio je Lukašenkov kabinet.

"Tokom razgovora Vladimir Putin je informisao bjeloruskog kolegu o situaciji na granici sa Ukrajinom i u Donbasu (istok Ukrajine)", navodi se.

​Izvor: AP i AFP
XS
SM
MD
LG