Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa za Stolac zahtijeva zakazivanje novih izbora


Građani Stoca: Želimo nove izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Građani Stoca: Želimo nove izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) u utorak je potvrdila rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih drugog oktobra, osim za Stolac. Istovremeno, dosadašnji načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, zatražio je zaštitu Ustavnog suda BiH, uključujući privremene mjere kojim bi bila odgođena implementacija rezultata izbora, prema kojim je on izgubio načelničku poziciju.

Mjesec dana nakon održavanja lokalnih izbora u BiH drugog oktobra, kada je prekinut izborni proces u Stocu zbog niza incidenata, CIK nije donio odluku o njihovom poništavanju, odnosno o datumu održavanja novih.

Zbog toga su članovi "Inicijative za Stolac" (više stranaka i nevladinih organizacija koje su zajedno istupale na izborima) simbolično danas u 11.55 sati protestovali u Sarajevu ispred zgrade CIK-a. Tražili su poništavanje lokalnih izbora, te zakazivanje novog termina izjašnjavanja građana.

Naglasili su kako neće dopustiti da dugogodišnje izborne manipulacije i o ovaj put prođu bez kazne.

"Došli smo reći članovima Centralne izborne komisije da drže čitav jedan grad kao svog taoca. Krše zakon! Dali smo rok, želimo izbore do 20. novembra. Ako to CIK ne ispoštuje, mi nećemo stati", rekla je Merima Đulić, koja je bila članica biračkog odbora.

Haris Baljić, jedan od aktivista "Inicijative za Stolac", kazao je kako je prije i u toku izbora u tom bh. gradu zabilježeno najmanje 50 nepravilnosti.

"Imamo samo 43 lažne prijave za glasanje putem pošte. Zbog toga smo predali i krivičnu prijavu", kazao je Baljić.

Samira Tabaković, aktivistica "Inicijative za Stolac" naglasila je kako se mora stati u kraj višegodišnim manipulacijama izbornog procesa u ovom hercegovačkom gradu.

"Mi u Stocu nikada nismo iskusili slobodne i zakonite izbore. Hoćemo i mi po prvi put da doživimo tu nepoznatu, a većini drugih ljudi - normalnu slobodu", istakala je Tabaković.

Organizatore protesta primio je predsjednik CIK-a Ahmet Šantić, te im obećao da će njihove zahtjeve razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica tog tijela.

Zgrada Opštine Stolac
Zgrada Opštine Stolac


Inače, članovi CIK-a su potpuno podijeljeni oko toga kako riješiti situaciju nakon prekida izbora u Stocu. Jedni smatraju da je odluku o njihovom poništavanju trebalo već donijeti a drugi da se prvo treba utvrditi odgovornost učesnika u incidentima.

"Centralna izborna komisija je već 2. ili 3. oktobra morala utvrditi po službenoj dužnosti da li je došlo do povrede izbornog procesa odnosno do povrede integriteta samih izbora. Drugim institucijama treba ostaviti da utvrđuju eventualnu prekršajnu ili krivičnu odgovornost, koja u principu i nije smetnja da bude kandidat određenog političkog subjekta", tvrdi Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Novinar iz Mostara, Faruk Kajtaz, ističe da je situacija u Stocu odraz nesuglasica između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega već trpi Mostar u kojem nisu održani lokalni izbori u dva izborna kruga.

"Slučaj Stolac je samo jedan u nizu sličnih, koji se povlače posljednjih godina, između dvije najveće stranke Bošnajka i Hrvata. Ako nisu kladionice, onda je Mostar, ako nije Mostar onda je Stolac, i to onda stvara jedan začarani krug. Neće biti rješenja ako se ove stranke ne dogovore oko nekih temeljnih principa. Kako sad stvari stoje, ovo se može razvući u pravu trakavicu i trajati unedogled. U pitanju su ukupni politički odnosi u Federaciji BiH koji se sada prelamaju preko Stoca, kao i preko Mostara", riječi su Kajtaza.

Iako se Odluka CIK-a za potvrđivanje konačnih rezultata izbora odnosi i na Srebrenicu, u kojoj je pobijedio kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić, u utorak, istog dana kada je Centralna izborna komisija potvrdila rezultate lokalnih izbora, advokat Nedim Ademović je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH u ime Ćamila Durakovića dosadašnjeg načelnika Srebrenice.

Ćamil Duraković i Mladen Grujičić
Ćamil Duraković i Mladen Grujičić


Apelacijom se traži obustava objavljivanja izbornih rezultata za ovu opštinu do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Takođe se zahtjeva da se utvrdi povreda Durakovićevog ustavnog prava, zbog, kako se navodi, niza neregularnosti.

Ademović ističe da je Centralna izborna komisija učesnike izbora uputila isključivo na žalbe, što podrazumijeva samo ponovno prebrojanje glasova.

"Time je onemogućila bilo kojeg političkog subjekta koji je učestvovao na izborima da koristi sudsku zaštitu, a sastavni dio demokratskih izbora je i sudska kontrola komisije koja provodi izbore. Komisija je samo jedno upravno, nezavisno tijelo koje sud kontroliše i na osnovu toga legitimišu se rezultati izbora kako bi građani znali da je sve proteklo u skladu s zakonom", konstatuje Nedim Ademović.

Advokat Ademović navodi da "mi u BiH imamo mali broj žalbi za razliku od država u regionu koje nakon izbora, imaju i po nekoliko stotina žalbi koje se šalju sudovima".

"CIK BiH je dezavuisao političke subjekte i onemogućio da koriste sudsku zaštitu što je anomalija koja se ne smije dopustiti na općim izborima 2018. godine", dodaje Ademović.

Na pitanje – šta znači apelacija Ustavnom sudu za donošenje privremene mjere neobjavljivanja rezultata izbora za Srebrenicu, ako su rezultati izbora već potvrđeni – Ademović odgovara:

"Mi smo tražili i alternativni način za donošenje privremene mjere u smislu da, ako se desi – a CIK objavi konačne rezultate izbora za Srebrenicu – Ustavni sud do donošenja svoje konačne odluke u ovom predmetu naloži da poziciju načelnika i skupštinsku vlast obavljaju oni koji su izabrani na izborima 2012. godine. S obzirom da je ovo hitan predmet, uvjeren sad da će Ustavni sud u što kraćem roku donijeti svoju odluku. Mislim da bi mnogo jednostavnije bilo i u pravnom i u političkom smislu, ali i za građane Srebrenice, da se zadrži postojeća vlast nego da se formira nova a da se onda sve to vraća na staru poziciju, ukoliko odluka Ustavnog suda bude u našu korist", kaže Ademović.

Ćamil Duraković se ranije žalio Apelacionom vijeću Suda BiH, tražeći poništavanje izbora u Srebrenici. Njegova žalba je odbijena.

  • 16x9 Image

    Gordana Sandić-Hadžihasanović

    Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Uređivala emisije posvećene izbjeglim i raseljenim osobama. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica i Jutarnjeg programa "Radio 27", što je jedan od zapaženijih projekata RSE. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG